Wędliny

Świeże mięso odpowiednio upieczone, uwędzone i przyprawione zamienia się w smaczną, aromatyczną wędlinę. Polska może się zaś poszczycić jednym z najlepszych towarów eksportowych - kiełbasą swojską. Mimo rozwoju technologii tradycyjne metody nie odeszły do lamusa. A w świecie wędlin wciąż czeka sporo przysmaków.

Wędliny

Kiełbasa smażona z jabłkami i cebulą

Kiełbasa z jabłkami to pomysł na szybki obiad ze składników zawsze będących pod ręką lub sycące śniadanie w niemieckim stylu. Danie, choć proste, jest niezwykle aromatyczne. Świetnie smakuje z ziemniakami i pikantną surówką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oszczędne gołąbki z kiełbasą i pieczarkami

Gołąbki to danie uniwersalne. W zasadzie w liście kapusty można zawinąć wszystko. Pod warunkiem, że odpowiednio potrawę przyprawimy. Dlatego proponujemy oszczędne gołąbki z kiełbasą i pieczarkami - danie w którym można wykorzystać resztki kiełbas z lodówki, zwiędnięte pieczarki i czerstwe pieczywo. W duchu zero waste - czyli nie wyrzucamy, tylko twórczo przerabiamy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schab zapiekany w cieście francuskim na rodzinny obiad

Pomysł na schab zapiekany w cieście francuskim zaczerpnęliśmy z kuchni brytyjskiej. Przygotowane w ten sposób mięso jest smaczne i soczyste, a ciasto przyjemnie chrupkie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nieziemska sałatka z kiełbasy, jajek, sera i kukurydzy w 10 minut

Nieziemska sałatka z kiełbasy, jajek, sera i kukurydzy jest szalenie prosta. Do wykonania w 10 minut. Przy okazji możesz wyczyścić swoją lodówkę z resztek kiełbasy i sera. Bo im większa różnorodność, tym lepiej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wyborna szynka z chrupiąca skórką

Tak upieczona szynka z chrupiąca skórką smakuje rewelacyjnie pokrojona cienko na kanapkach. Warto poeksperymentować ze składnikami skorupki i przygotować szynkę w różnych wersjach. Świetnie smakuje szynka ze skórką z siekanego rozmarynu, suszonego czosnku, kolorowego pieprzu oraz parmezanu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką

Do tego dania nie potrzeba wiele umiejętności, czasu i składników. Wystarczy wszystko pokroić, wstawić do piekarnika i gotowe. Nigdy zapiekanka nie była tak łatwa i tak pyszna. Tak przygotowany ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką to świetne danie obiadowe lub ciepła kolacja. W sam raz dla zabieganych i zestresowanych. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szałowe kąski z cukinii: talarki o smaku pizzy

Kąski z cukinii o smaku pizzy to super przekąska na letnią imprezę. Przygotowuje się ją 15 minut, a jej smak i rok zachwyci każdego miłośnika włoskich  smaków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Zdrowa sałatka z pomarańczami, awokado i granatem

Zdrowa i lekka sałatka z pomarańczami, awokado i pestkami granatu to prawdziwa bomba witaminowa, a jednocześnie niebo w ustach - delikatnie maślane awokado doskonale komponuje się z orzeźwiającą pomarańczą i  chrupiącymi pestkami granatu!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pieczeń rzymska z indyka i cukinii: przepis na pyszny klops drobiowy

Pieczeń rzymska z indyka i cukinii to łatwy przepis na pyszny klops drobiowy. Wyborna pieczeń z mielonego mięsa drobiowego i cukinii smakuje na ciepło, jak i na zimno. Soczysty klops indyczy najlepiej podawać z sosem pomidorowym. 

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pyszna rolada z kiełbaskami, pieczarkami i serem: łatwa do przygotowania

Rolada z kiełbaskami, pieczarkami i serem sprawdzi się, gdy  brak pomysłu na obiad. Łatwa do przygotowania, niedroga i sycąca, po prostu pycha. Doskonale smakuje z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 28