Wędliny

Świeże mięso odpowiednio upieczone, uwędzone i przyprawione zamienia się w smaczną, aromatyczną wędlinę. Polska może się zaś poszczycić jednym z najlepszych towarów eksportowych - kiełbasą swojską. Mimo rozwoju technologii tradycyjne metody nie odeszły do lamusa. A w świecie wędlin wciąż czeka sporo przysmaków.

Wędliny

Pieczeń rzymska z indyka i cukinii: przepis na pyszny klops drobiowy

Pieczeń rzymska z indyka i cukinii to łatwy przepis na pyszny klops drobiowy. Wyborna pieczeń z mielonego mięsa drobiowego i cukinii smakuje na ciepło, jak i na zimno. Soczysty klops indyczy najlepiej podawać z sosem pomidorowym. 

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pyszna rolada z kiełbaskami, pieczarkami i serem: łatwa do przygotowania

Rolada z kiełbaskami, pieczarkami i serem sprawdzi się, gdy  brak pomysłu na obiad. Łatwa do przygotowania, niedroga i sycąca, po prostu pycha. Doskonale smakuje z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placek z puree ziemniaczanego z salami i mozzarellą

Placek ziemniaczany z salami i szynką w stylu włoskim to świetny sposób, żeby zagospodarować resztki wędlin z lodówki. Doskonałe danie, które zachwyci domowników. 

Ryżowe kotlety z wędliną i żółtym serem: oszczędny przepis na wykorzystanie okrawków

Ryżowe kotlety z wędliną i żółtym serem to rewelacyjny przepis na wykorzystanie resztek. Często w lodówce mamy różne skrawki kiełbasy, wędzonego boczku, szynki, czy osamotnioną parówkę. Towarzyszą im skrawki żółtych serów. Warto te wciąż wartościowe produkty zamienić w chrupiące z wierzchu, kremowe w środku pyszne kotlety. Tak przyrządzone kotlety z ryżu oraz resztek wędlin i serów można podać na obiad lub kolację. W mądrze prowadzonej kuchni nic się nie marnuje!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Letnie warzywa pieczone z kiełbaskami

Letnie warzywa pieczone z kiełbaskami to łatwy przepis na przebój stołu. Można wykorzystać oprócz ziemniaków i cukinii, również kalafiory, bakłażany, pomidory i wszystko, co wam podpowiada wyobraźnia. Kiełbaski dokładamy na sam koniec, ponieważ peklowanych wędlin nie należy zbyt długo poddawać obróbce cieplnej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapusta z kaszą gryczaną - pomysł na oszczędny obiad

Kapusta z kasza gryczaną to pomysł na niedrogie i smaczne danie obiadowe. Składniki potrzebne do jej przygotowania mamy zazwyczaj w domu, a potrawę przygotujemy w 40 minut.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Biała kiełbasa gotowana w winie

Biała kiełbasa gotowana w winie to elegancki sposób na podanie zwykłej, białej kiełbasy. Dodatek czarnych oliwek sprawia, że danie nabiera nieco południowego charakteru

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Ryż z białą kiełbasą i zielonymi warzywami

Ryż z białą kiełbasą i zielonymi warzywami to szybki i łatwy sposób na obiad z orientalną nutką. Smaczne danie jednogarnkowe przypadnie z pewnością do gustu całej rodzinie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Pasztet jajeczny z resztek

Pasztet jajeczny z resztek to sprytny sposób na wymiecenie lodówki. Podstawą pasztetu jest masa jajeczno-śmietanowa i czerstwa bułka. Dodatki w postaci warzyw oraz wędliny lub pieczeni można dowolnie zmieniać. Taki pasztet warto przygotować na przykład z resztek niedzielnego pieczystego, kurczaka lub schabu. Wypróbujcie także inne zestawy, na przykład kurczak / por / pieczarki lub schab / cebula / jabłko.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ukraińskie gałuszki, czyli pieczone kotleciki z resztek

Ukraińskie gałuszki to świetny pomysł na wykorzystanie zalegających w lodówce resztek wędlin i gotowanych lub pieczonych mięs. Przygotujesz je szybko, danie jest niedrogie i bardzo smaczne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 27