Jak zrobić pyszny pasztet na święta? Sprawdzony przepis na pasztet

Jak zrobić pyszny pasztet na święta
Autor: Shutterstock Domowy pasztet uświetni każde święta.
trudny
120 min
4

Pasztet domowy to prawdziwy hit świąteczny. Warto więc poświęcić trochę czasu i go upiec! Jak to zrobić? Podajemy sprawdzony przepis na pasztet na święta - doskonały i na Boże Narodzenie, i na Wielkanoc.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidoramiPasztet staropolski oraz Pasztet z grzybami

Zobacz także Mięso na pasztet: jakie jest najlepsze?

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa z łopatki
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 3 udka z kurczaka
  • 70 dag podgardla
  • 50 dag boczku
  • 2 kajzerki czerstwe
  • 2 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 5 jaj
  • 2 cebule
  • 6 sztuk ziela angielskiego
  • 5 listki laurowe
  • gałka muszkatołowa mielona
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso gotujemy z listkami laurowymi, zielem angielskim, marchewką i pietruszką. Udka gotują się krócej (wcześniej trzeba je wyjąć).
  • Tak ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa wraz z marchewką i uprzednio namoczoną i odciśniętą bułką (bułkę moczymy w wywarze z mięsa - wcześniej warto go przecedzić).
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju i także przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku (sól, pieprz, gałka). Jak przyprawić pasztet? Sprawdź tutaj.
  • Po nałożeniu do foremek na wierzchu robimy kratkę nożem i posypujemy bułką tartą. Pieczenie w foremkach aluminiowych nie wymaga ich smarowania i posypywania bułką.
  • Tak przygotowane pasztety pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 60 minut. Z powyższej ilości mięsa wychodzą 3 foremki aluminiowe o wymiarach ok. 30x10 cm. (Poznaj również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet)