Jak zrobić pyszny pasztet na święta? Sprawdzony przepis na pasztet

2023-12-07
Jak zrobić pyszny pasztet na święta
Autor: Shutterstock Domowy pasztet uświetni każde święta.
średni
120 min
4

Oto sprawdzony przepis na domowy pasztet, który doskonale sprawdzi się zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Pamiętaj, że przygotowanie pasztetu wymaga trochę czasu, ale efekt na pewno wynagrodzi wysiłek. Podpowiadamy, że można przygotować więcej pasztetu, gotowy pokroić na mniejsze kawałki i zamrozić. Pasztet świetnie przechowuje się w zamrażarce, a po rozmrożeniu nie ustępuje świeżemu.

Domowy pasztet - ogólne zasady przygotowania

  • Przygotowanie składników: wątróbkę dokładnie oczyść z błonek i zanieczyszczeń. Mięso wieprzowe, boczek, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Do duszenia możesz dodać też kilka suszonych grzybów.
  • Wątróbkę dodaj do mięsa pod koniec duszenia, duś całość na średnim ogniu przez około 10 minut.
  • Przyprawy: domowy pasztet dopraw masę solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Możesz do niego dodać kapary, suszoną żurawinę lub suszone śliwki.
  • Jajka ubij w osobnej misce i na koniec dodaj do masy mięsnej. Dobrze wymieszaj. Dzięki temu pasztet będzie bardziej pulchny.
  • Piecz pasztet w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu pozostaw pasztet do ostygnięcia, a następnie schłódź go w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety:

Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet staropolski oraz Pasztet z grzybami

Zobacz także Mięso na pasztet: jakie jest najlepsze?

Zobacz też naszą galerię z innymi przepisami na pasztety, znajdziesz ją pod materiałem wideo

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa z łopatki
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 3 udka z kurczaka
  • 70 dag podgardla
  • 50 dag boczku
  • 2 kajzerki czerstwe
  • 2 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 5 jaj
  • 2 cebule
  • 6 sztuk ziela angielskiego
  • 5 listki laurowe
  • gałka muszkatołowa mielona
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso gotujemy z listkami laurowymi, zielem angielskim, marchewką i pietruszką. Udka gotują się krócej (wcześniej trzeba je wyjąć, albo później dołożyć).
  • Tak ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa wraz z marchewką i uprzednio namoczoną i odciśniętą bułką (bułkę moczymy w wywarze z mięsa - wcześniej warto go przecedzić).
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju i także przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku (sól, pieprz, gałka). Jak przyprawić pasztet? Sprawdź tutaj.
  • Po nałożeniu do foremek na wierzchu robimy kratkę nożem i posypujemy bułką tartą. Pieczenie w foremkach aluminiowych nie wymaga ich smarowania i posypywania bułką.
  • Tak przygotowane pasztety pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 60 minut. Z powyższej ilości mięsa wychodzą 3 foremki aluminiowe o wymiarach ok. 30 x 10 cm. (Poznaj również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet)
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu
Redakcja
więcej