Jak zrobić pyszny pasztet na święta? Sprawdzony przepis na pasztet

2018-12-13
Jak zrobić pyszny pasztet na święta
Autor: Shutterstock Domowy pasztet uświetni każde święta.
trudny
120 min
4

Pasztet domowy to prawdziwy hit świąteczny. Warto więc poświęcić trochę czasu i go upiec! Jak to zrobić? Podajemy sprawdzony przepis na pasztet na święta - doskonały i na Boże Narodzenie, i na Wielkanoc.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidoramiPasztet staropolski oraz Pasztet z grzybami

Zobacz także Mięso na pasztet: jakie jest najlepsze?

Składniki

1 kg mięsa z łopatki

1 kg mięsa wołowego

3 udka z kurczaka

70 dag podgardla

50 dag boczku

2 kajzerki czerstwe

2 pietruszki

4 marchewki

5 jaj

2 cebule

6 sztuk ziela angielskiego

5 listki laurowe

gałka muszkatołowa mielona

sól

pieprz

bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso gotujemy z listkami laurowymi, zielem angielskim, marchewką i pietruszką. Udka gotują się krócej (wcześniej trzeba je wyjąć).

Tak ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa wraz z marchewką i uprzednio namoczoną i odciśniętą bułką (bułkę moczymy w wywarze z mięsa - wcześniej warto go przecedzić).

Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju i także przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku (sól, pieprz, gałka). Jak przyprawić pasztet? Sprawdź tutaj.

Po nałożeniu do foremek na wierzchu robimy kratkę nożem i posypujemy bułką tartą. Pieczenie w foremkach aluminiowych nie wymaga ich smarowania i posypywania bułką.

Tak przygotowane pasztety pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 60 minut. Z powyższej ilości mięsa wychodzą 3 foremki aluminiowe o wymiarach ok. 30x10 cm. (Poznaj również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet)