Domowy pasztet - jak go przyprawić? [WIDEO]

2022-03-29 11:55

Na smak pasztetu, oprócz odpowiednio dobranych mięs, wpływają także użyte dodatki i przyprawy. Sprawdź, jak przyprawić pasztet na święta, aby smakował całej rodzinie.

Jak przyprawić pasztet na Święta?
Autor: Shutterstock Domowy pasztet odpowiednio przyprawiony nie ma sobie równych. 

Spis treści

  1. Jak przyprawić pasztet na święta?
  2. Jakiego alkoholu użyć do przyprawienia pasztetu?

Jak przyprawić pasztet na święta?

Możemy wrzucić do masy mięsnej gotowane suszone grzyby, posiekane suszone owoce np. śliwki, żurawinę, sparzone i obrane ze skórki orzechy pistacjowe lub laskowe czy pokrojoną w drobną kostkę szynkę wędzoną. Idealnie pasują też kapary czy  marynowany zielony  pieprz, drobne oliwki.

Gdy nie jesteśmy pewni, czy nowe dodatki smakowe będą pasowały naszym biesiadnikom, podzielmy doprawione mięso na pasztet na mniejsze porcje i dodajmy inne dodatki do każdej. Dzięki temu zyskamy też większą rozmaitość smaków.

Pasztet domowy uzyskuje charakterystyczny smak dzięki przyprawieniu gałką muszkatołową. Do przygotowania świątecznego pasztetu używamy też ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku, imbiru, rozmarynu, tymianku, cząbru, majeranku, a nawet ostrej papryczki chili.

Pasztet z drobiu i cielęciny doprawiamy białym pieprzem, z innych mięs - czarnym.

Jakiego alkoholu użyć do przyprawienia pasztetu?

Dla nadania mięsu specyficznego aromatu dodajemy też alkohol. Może być to zarówno brandy, czerwone wytrawne wino lub nalewka ze śliwek, jak mocniejsze i bardziej wyraziste w smaku porto i malaga.

Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety:

Pasztet jajeczny z pieczarkami,

Pasztet cielęcy oraz

Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.