Pasztet z jajek z pieczarkami: przepis wegetariański

2022-03-31
Pasztet z jajek z pieczarkami: przepis wegetariański
Autor: Shutterstock Pasztet z jajek z pieczarkami to pyszna przekąska, można go także położyć na kanapkę.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Pasztet z jajek z pieczarkami to ciekawa przystawka, którą można podać przy okazji rozmaitych przyjęć czy świąt. Jego zaletą jest to, że można go upiec dzień wcześniej i podać na zimno.  Jest to także wegetariańska odmiana tradycyjnego pasztetu, zastępująca wędlinę do kanapek.

SKŁADNIKI

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 dag masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 posiekany pęczek szczypiorku
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj i oczyść pieczarki. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Podsmaż też pieczarki.
  • Ugotuj 10 jaj. Obierz i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Wymieszaj z pieczarkami i cebulką. Do masy jajecznej dodaj: drobno posiekany szczypiorek, starty żółty ser, groszek konserwowy, majonez i śmietanę. Wbij dwa surowe jajka, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj naczynie żaroodporne do pieczenia. Wysmaruj je tłuszczem, posyp bułką tartą i wyłóż przygotowaną masę. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około godzinę.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Warto wypróbować również inne przepisy na wegetariańskie pasztety: Pasztet warzywny na bazie fasoli, Pasztet z soczewicy oraz Wegetariański pasztet z szałwią.

Polecamy również inne - mięsne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.