Pasztet z jajek z pieczarkami

2018-03-28
Pasztet z jajek z pieczarkami
Autor: Shutterstock Pasztet z jajek z pieczarkami to pyszna przekąska, można go także położyć na kanapkę. 
łatwy
20 min
4

Pasztet z jajek z pieczarkami to ciekawa przystawka, którą można podać przy okazji rozmaitych przyjęć, czy świąt. Jego zaletą jest to, że można go upiec dzień wcześniej i podać na zimno.  Jest to także wegetariańska odmiana tradycyjnego pasztetu, zastępująca wędlinę do kanapek.

Warto wypróbować również inne przepisy na wegetariańskie pasztety: Pasztet warzywny na bazie fasoli, Pasztet z soczewicy oraz Wegetariański pasztet z szałwią.

Składniki

12 jajek ugotowanych na twardo

1/2 kg pieczarek

1/2 szklanki startego żółtego sera

1 puszka groszku konserwowego

1 duża cebula

1/2 szklanki śmietany 18%

1/2 szklanki majonezu

3 łyżki bułki tartej

3 dag masła

3 łyżki oleju

sól

pieprz

1 posiekany pęczek szczypiorku

bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Umyj i oczyść pieczarki. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Podsmaż też pieczarki.

Ugotuj 10 jaj. Obierz i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Wymieszaj z pieczarkami i cebulką. Do masy jajecznej dodaj: drobno posiekany szczypiorek, starty żółty ser, groszek konserwowy, majonez i śmietanę. Wbij dwa surowe jajka, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Przygotuj naczynie żaroodporne do pieczenia. Wysmaruj je tłuszczem, posyp bułką tartą i wyłóż przygotowaną masę. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około godzinę.

Polecamy również inne - mięsne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.