Pasztet warzywny na bazie fasoli - przepis na wegetariański pasztet

Pasztet warzywny na bazie fasoli - przepis na wegetariański pasztet

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wegetariański pasztet - zamiennik klasycznego mięsnego dania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasztet warzywny to doskonałe danie wigilijne, albo wegetariański odpowiednik mięsnych dań na pierwszy i drugi dzień świąt. Tym razem proponujemy przepis na pasztet warzywny z fasoli. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo pożywny. Sprawdź, jak go przyrządzić.

Warto wypróbować również inne przepisy na wegetariańskie pasztety: Pasztet z soczewicy, Pasztet jajeczny z pieczarkami oraz Wegetariański pasztet z szałwią.

Składniki

  • ok. 2 szklanki fasoli

  • 1 ziemniak

  • 1 marchew

  • 1 pietruszka

  • 1/4 dużego selera

  • 1 duża cebula

  • 1 por

  • 2 jajka

  • oliwa z oliwek

  • sól

  • pieprz

  • suszony imbir

  • gałka muszkatołowa

  • majeranek

  • chilli

  • 1-2 ząbki czosnku

  • suszone pomidory

  • oliwki

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane warzywa gotujemy w osolonej wodzie.

  • Następnie czekamy aż wystygną i mielimy je w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera.

  • Kolejnym krokiem jest wymieszanie dokładnie całej masy po dodaniu do niej jajek. Oczywiście całość doprawiamy pieprzem i solą, a także innymi przyprawami w zależności od gustu. Stopień ostrości naszego pasztetu ustalamy sami. Jeśli to danie ma się pojawić na świątecznym stole warto pamiętać, aby nie przesadzać z ostrością.

  • Po dokładnym wymieszaniu, jeśli konsystencja jest dosyć rzadka, możemy dodać tartą bułkę. Tak przygotowany pasztet przekładamy do foremki.

  • Pasztet wegetariański pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę i dziesięć minut.

Polecamy również inne - mięsne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

Ocena: 4,5