Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką
Pasztet warzywny na bazie fasoli - przepis na wegetariański pasztet

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Wegetariański pasztet - zamiennik klasycznego mięsnego dania.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pasztet warzywny to doskonałe danie wigilijne, albo wegetariański odpowiednik mięsnych dań na pierwszy i drugi dzień świąt. Tym razem proponujemy przepis na pasztet warzywny z fasoli. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo pożywny. Sprawdź, jak go przyrządzić.
Warto wypróbować również inne przepisy na wegetariańskie pasztety: Pasztet z soczewicy, Pasztet jajeczny z pieczarkami oraz Wegetariański pasztet z szałwią.
Składniki
ok. 2 szklanki fasoli
1 ziemniak
1 marchew
1 pietruszka
1/4 dużego selera
1 duża cebula
1 por
2 jajka
oliwa z oliwek
sól
pieprz
suszony imbir
gałka muszkatołowa
majeranek
chilli
1-2 ząbki czosnku
suszone pomidory
oliwki
natka pietruszki
Przygotowanie krok po kroku:
Obrane warzywa gotujemy w osolonej wodzie.
Następnie czekamy aż wystygną i mielimy je w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera.
Kolejnym krokiem jest wymieszanie dokładnie całej masy po dodaniu do niej jajek. Oczywiście całość doprawiamy pieprzem i solą, a także innymi przyprawami w zależności od gustu. Stopień ostrości naszego pasztetu ustalamy sami. Jeśli to danie ma się pojawić na świątecznym stole warto pamiętać, aby nie przesadzać z ostrością.
Po dokładnym wymieszaniu, jeśli konsystencja jest dosyć rzadka, możemy dodać tartą bułkę. Tak przygotowany pasztet przekładamy do foremki.
Pasztet wegetariański pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę i dziesięć minut.
Polecamy również inne - mięsne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.