Portobello nadziewane kukurydzą i papryką
2021-04-01
łatwy
45 min
4
Faszerowane pieczarki portobello to doskonały pomysł na pyszną przekąskę. Proponujemy przepis na pieczarki nadziewane farszem z kukurydzy, papryki i cebuli, zapiekane pod pierzynką z żółtego sera. Przygotowanie ich jest dość łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu. A efekt – palce lizać!
Polecamy też nadziewaną paprykę:
SKŁADNIKI
- 10 pieczarek portobello
- kukurydza w puszce
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwki
- 1 jajko
- oliwa z oliwek
- ser żółty – 20 małych plasterków
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj pieczarki i poczekaj, aż obeschną. Odetnij ogonki i odwróć kapelusze spodem do góry.
- Cebulkę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Posiekaj cieniutko czerwoną paprykę, a oliwki pokrój w ćwiartki. Dodaj paprykę i oliwki do cebuli. Całość podduś na małym ogniu pod przykryciem.
- Posiekaj drobno ogonki pieczarek i dodaj do pozostałych składników. Przypraw solą, pieprzem i papryką.
- Duś pod przykryciem około 5 minut, tak żeby papryka zmiękła. Odstaw z ognia i poczekaj, aż całość nieco przestygnie. Następnie dodaj jajko, aby warzywa związały. I farsz gotowy.
- Teraz kolej na wypełnienie nadzieniem kapeluszy pieczarek. Na koniec przykryj nadziewane pieczarki plasterkiem sera i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Piecz w temperaturze ok. 180 stopni C.