Portobello nadziewane kukurydzą i papryką

2020-08-26
pieczarki portobello z kukurydzą
Autor: Shutterstock Pieczarki portobello z kukurydzą
łatwy
45 min
4

Faszerowane pieczarki portobello to doskonały pomysł na pyszną przekąskę. Proponujemy przepis na pieczarki nadziewane farszem z kukurydzy, papryki i cebuli, zapiekane pod pierzynką z żółtego sera. Przygotowanie ich jest dość łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu. A efekt – palce lizać!

 

Polecamy też nadziewaną paprykę:

Składniki

10 pieczarek portobello

kukurydza w puszce

1 czerwona papryka

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

oliwki

1 jajko

oliwa z oliwek

ser żółty – 20 małych plasterków

pieprz

sól

zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Umyj pieczarki i poczekaj, aż obeschną. Odetnij ogonki i odwróć kapelusze spodem do góry.

Cebulkę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Posiekaj cieniutko czerwoną paprykę, a oliwki pokrój w ćwiartki. Dodaj paprykę i oliwki do cebuli. Całość podduś na małym ogniu pod przykryciem.

Posiekaj drobno ogonki pieczarek i dodaj do pozostałych składników. Przypraw solą, pieprzem i papryką.

Duś pod przykryciem około 5 minut, tak żeby papryka zmiękła. Odstaw z ognia i poczekaj, aż całość nieco przestygnie. Następnie dodaj jajko, aby warzywa związały. I farsz gotowy.

Teraz kolej na wypełnienie nadzieniem kapeluszy pieczarek. Na koniec przykryj nadziewane pieczarki plasterkiem sera i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Piecz w temperaturze ok. 180 stopni C.