Portobello nadziewane kukurydzą i papryką

pieczarki portobello z kukurydzą
Autor: Shutterstock Pieczarki portobello z kukurydzą
łatwy
45 min
4

Faszerowane pieczarki portobello to doskonały pomysł na pyszną przekąskę. Proponujemy przepis na pieczarki nadziewane farszem z kukurydzy, papryki i cebuli, zapiekane pod pierzynką z żółtego sera. Przygotowanie ich jest dość łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu. A efekt – palce lizać!

 

Polecamy też nadziewaną paprykę:

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj pieczarki i poczekaj, aż obeschną. Odetnij ogonki i odwróć kapelusze spodem do góry.
  • Cebulkę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Posiekaj cieniutko czerwoną paprykę, a oliwki pokrój w ćwiartki. Dodaj paprykę i oliwki do cebuli. Całość podduś na małym ogniu pod przykryciem.
  • Posiekaj drobno ogonki pieczarek i dodaj do pozostałych składników. Przypraw solą, pieprzem i papryką.
  • Duś pod przykryciem około 5 minut, tak żeby papryka zmiękła. Odstaw z ognia i poczekaj, aż całość nieco przestygnie. Następnie dodaj jajko, aby warzywa związały. I farsz gotowy.
  • Teraz kolej na wypełnienie nadzieniem kapeluszy pieczarek. Na koniec przykryj nadziewane pieczarki plasterkiem sera i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Piecz w temperaturze ok. 180 stopni C.