Papryka faszerowana chili con carne: przepis na pyszny obiad

Papryka faszerowana chili con carne: przepis na pyszny obiad

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Proponujemy oryginalną wersję chili con carne - serwowane w pieczonej papryce

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jeśli masz ochotę na danie o meksykańskich korzeniach, wypróbuj przepis na chili con carne w papryce. Potrawa ta jest sycąca, a do tego zdrowa: mięso wołowe i fasola dostarczają sporej porcji białka, zaś pomidory i czerwona papryka - potas i antynowotworowy likopen. Dodatek kuminu poprawi trawienie i nada farszowi oryginalny smak.

Składniki

  • 250 g mielonej wołowiny

  • 2 papryki czerwone

  • duży pomidor

  • 1/2 puszki czerwonej fasoli

  • cebula

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • ząbek czosnku

  • kumin

  • słodka i ostra papryka

  • 4 łyżki tartego sera

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Papryki przekrój wzdłuż i usuń pestki. Na patelni podduś posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

  • Dołóż sparzony, obrany ze skórki i posiekany pomidor i koncentrat, wymieszaj i duś ok. 5 minut.

  • Dodaj odsączoną fasolkę (koniecznie użyj czerwonej fasoli - należy do warzyw o najwyższym potencjale antyoksydacyjnym), sól, pieprz, 1/4 łyżeczki kuminu, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę ostrej.

  • Wymieszaj i nałóż do paprykowych łódeczek. Każdą posyp łyżką sera i zapiekaj ok. 20 minut.

Ocena: 3,5