Pyszna papryka nadziewana wołowiną i ryżem

Pyszna papryka nadziewana wołowiną i ryżem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

W papryce można zapiec również farsze. My proponujemy wołowinę z ryżem i rodzynkami, ale może to być gotowe chili con carne lub farsz warzywny. Potrawą napełniamy wydrążone papryki i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Takie papryki podajemy jako danie obiadowe z ryżem.

Składniki

  • 10 strąków papryki lub 10 pomidorów

  • Farsz:

  • 400 g mielonej wołowiny

  • cebula

  • 4 łyżki oleju

  • 50 g rodzynek

  • 3 łyżki ugotowanego ryżu

  • po płaskiej łyżeczce mielonej papryki i tymianku

  • Sos:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • szklanka bulionu

  • 2 łyżki sosu sojowego (lub łyżka śmietany)

  • cukier

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę posiekać, zrumienić na łyżce oleju, dodać ryż, tymianek, mieloną paprykę.Po kilku minutach smażenia wlać szklankę wody i gotować przez 15 minut. Odstawić do przestudzenia.

  • Mięso przesmażyć na pozostałym oleju.

  • Rodzynki zalać wrzątkiem, a gdy napęcznieją, odcedzić i dodać do mięsa.

  • Do ryżu dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

  • Strąki papryki umyć, usunąć gniazda nasienne od strony szypułek. Posługując się łyżeczką, nadziać papryki mięsem.

  • Faszerowane papryki ułożyć w płaskim rondlu, zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i sosem sojowym, przykryć i dusić do miękkości. W trakcie duszenia uzupełniać odparowany płyn, a pod koniec sos przyprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą.

  • Podawać na gorąco, z dodatkiem pieczywa.

  • Pomidory umyć, ściąć wierzchy, wnętrza wydrążyć. Lekko ściąć spody, aby się nie przewracały, napełnić farszem. Ustawić w natłuszczonej formie, podlać bulionem.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 50 minut. Powstały z pieczenia sos wymieszać z koncentratem pomidorowym i śmietaną, przyprawić i zagotować.

  • Podawać z sosem, ziemniakami lub pieczywem.

Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

Ocena: 0