Oliwa z oliwek – poznaj jej zalety i wady

Oliwa z oliwek – poznaj jej zalety i wady

Autor Zdjęcia: photos.com

Najsmaczniejsze są oliwy z oliwek z dojrzałych owoców - wtedy mają łagodny, pozbawiony goryczy smak.

Oliwa z oliwek to jedna z najcenniejszych substancji, którą z powodzeniem możemy wykorzystywać nie tylko w kuchni, ale również w pielęgnacji. Jakie zalety i wady ma oliwa z oliwek?

Oliwa z oliwek to samo zdrowie. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią organizm przed wystąpieniem wielu chorób oraz witaminy: A, E, K. To kopalnia dobroczynnych substancji dla naszego organizmu, dlatego powinniśmy jej używać jak najczęściej!

Oliwa z oliwek: zalety

Jak już wspomniałam, oliwa z oliwek zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, a konkretnie kwas oleinowy. Chroni on przed rozwojem miażdżycy, zakrzepicy żył i chorób układu krążenia. Oliwa z oliwek wykazuje również działanie przeciwzapalne, dlatego poleca się ją osobom chorym bądź cierpiącym na rozmaite alergie. Co ciekawe, spożywana w ciąży, przeciwdziała wystąpieniu u dziecka m.in. astmy oskrzelowej.

Witaminy A, E i K odpowiadają za prawidłowe nawilżenie i regenerację skóry oraz spowalniają procesy starzenia skóry. Oliwa z oliwek zawiera również witaminę D, która wzmacnia kości i zęby.

Oliwa z oliwek: wady

Właściwie oliwa z oliwek nie ma żadnych wad, choć oczywiście wiele zależy od jej jakości. Najzdrowsza dla organizmu jest oliwa z oliwek tłoczona na zimno, z pierwszego tłoczenia. Dobrze gdy jest niefiltrowana, ponieważ wtedy zawiera więcej cennych substancji odżywczych (bez procesu filtracji w oliwie z oliwek pozostają cenne drobinki).

Najsmaczniejsze są oliwy z oliwek z dojrzałych owoców - wtedy mają łagodny, pozbawiony goryczy smak. Na to już jednak nie mamy wpływu i musimy zaufać producentom, dlatego dobrze jest wybierać tych najlepszych.

Ocena: 5