Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli - efektowny przepis na Wielkanoc
Przepyszna faszerowana papryka szpiczasta na obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Przepyszna faszerowana papryka szpiczasta
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sezon na pyszną, słodką paprykę w pełni. Proponujemy więc bardzo smaczne danie, tym razem z papryki szpiczastej. Nadziewana pysznym sosem w stylu bolognese smakuje znakomicie. Danie jest efektowne i niedrogie.
Składniki
2 duże papryki szpiczaste
600 g mięsa mielonego
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
pieprz i sól
gałązka świeżego rozmarynu
4 łyżki tartego żółtego sera
olej
Przygotowanie krok po kroku:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Dodać mięso i rozmaryn i smażyć, aż mięso zmieni kolor.
Wlać passatę, doprawić solą i pieprzem i dusić bez przykrycia, aby odparował nadmiar płynu.
Papryki umyć, przekroić na pół wzdłuż i oczyścić z nasion.
Strąki napełnić sosem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzchy posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Piec ok. 30 minut. Podawać z białą bułka lub ryżem.