Przepyszna faszerowana papryka szpiczasta na obiad

Przepyszna faszerowana papryka szpiczasta na obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przepyszna faszerowana papryka szpiczasta

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sezon na pyszną, słodką paprykę w pełni. Proponujemy więc bardzo smaczne danie, tym razem z papryki szpiczastej. Nadziewana pysznym sosem w stylu bolognese smakuje znakomicie. Danie jest efektowne i niedrogie.

Składniki

  • 2 duże papryki szpiczaste

  • 600 g mięsa mielonego

  • 1 spora cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • pieprz i sól

  • gałązka świeżego rozmarynu

  • 4 łyżki tartego żółtego sera

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.

  • Dodać mięso i rozmaryn i smażyć, aż mięso zmieni kolor.

  • Wlać passatę, doprawić solą i pieprzem i dusić bez przykrycia, aby odparował nadmiar płynu.

  • Papryki umyć, przekroić na pół wzdłuż i oczyścić z nasion.

  • Strąki napełnić sosem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Wierzchy posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

  • Piec ok. 30 minut. Podawać z białą bułka lub ryżem.

Ocena: 4,7