Oryginalna galaretka z sałatką jarzynową i jajkami - smaczna ozdoba świątecznego stołu

Oryginalna galaretka z sałatką jarzynową i jajkami - smaczna ozdoba świątecznego stołu
Autor: Shutterstock
łatwy
35 min
4

Galaretka z sałatką jarzynową i jajkami smakuje świetnie i jeszcze lepiej wygląda. Na dodatek niesłychanie łatwo ją przygotować, szczególnie, gdy wykorzystamy  do tego mrożonkę. Polecamy na święta i nie tylko! Gdy chcemy wersję wegetariańską wystarczy pominąć w przepisie szynkę.

SKŁADNIKI

  • 200 g mrożonej sałatki jarzynowej
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki szynki gotowanej pokrojonej w kostkę
  • 4 średnie jajka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • do smaku - sól, pieprz, szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mrożone warzywa wsypać do rondelka, wlać wodę. Dodać szczyptę cukru i gotować kilka minut, aż jarzyny zmiękną ale pozostaną jędrne. Odcedzić.
  • W wywarze rozpuścić żelatynę. Gdy trochę przestygnie wymieszać go ze śmietanką oraz majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Można dodać je w całości, albo pokroić w kostkę zbliżoną wielkością do warzyw.
  • Plaster szynki pokroić w kostkę, kukurydzę osączyć z zalewy. Ugotowane warzywa połączyć z kukurydzą i szynką.
  • Zalać mieszanką wywaru z żelatyną, śmietanką i majonezem. Wymieszać dokładnie.
  • Foremkę, najlepiej podłużną i wąską, dobrze jest schłodzić przez jakiś czas w lodówce. Wyłożyć ją folią spożywczą.
  • Do foremki wlać łyżką masę - wtedy jest szansa, żeby warzywa rozłożyły się równomiernie. Wypełnioną foremkę wstawić do lodówki i zostawić, by galareta zastygła.
  • Zastygniętą galaretę delikatnie wyjąć z formy na talerz. Podawać pokrojoną w grube plastry.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej