Oryginalna galaretka z sałatką jarzynową i jajkami - smaczna ozdoba świątecznego stołu
2021-11-04
łatwy
35 min
4
Galaretka z sałatką jarzynową i jajkami smakuje świetnie i jeszcze lepiej wygląda. Na dodatek niesłychanie łatwo ją przygotować, szczególnie, gdy wykorzystamy do tego mrożonkę. Polecamy na święta i nie tylko! Gdy chcemy wersję wegetariańską wystarczy pominąć w przepisie szynkę.
SKŁADNIKI
- 200 g mrożonej sałatki jarzynowej
- 150 ml wody
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki szynki gotowanej pokrojonej w kostkę
- 4 średnie jajka
- 300 ml śmietanki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 czubate łyżki majonezu
- do smaku - sól, pieprz, szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mrożone warzywa wsypać do rondelka, wlać wodę. Dodać szczyptę cukru i gotować kilka minut, aż jarzyny zmiękną ale pozostaną jędrne. Odcedzić.
- W wywarze rozpuścić żelatynę. Gdy trochę przestygnie wymieszać go ze śmietanką oraz majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Można dodać je w całości, albo pokroić w kostkę zbliżoną wielkością do warzyw.
- Plaster szynki pokroić w kostkę, kukurydzę osączyć z zalewy. Ugotowane warzywa połączyć z kukurydzą i szynką.
- Zalać mieszanką wywaru z żelatyną, śmietanką i majonezem. Wymieszać dokładnie.
- Foremkę, najlepiej podłużną i wąską, dobrze jest schłodzić przez jakiś czas w lodówce. Wyłożyć ją folią spożywczą.
- Do foremki wlać łyżką masę - wtedy jest szansa, żeby warzywa rozłożyły się równomiernie. Wypełnioną foremkę wstawić do lodówki i zostawić, by galareta zastygła.
- Zastygniętą galaretę delikatnie wyjąć z formy na talerz. Podawać pokrojoną w grube plastry.
Jajka – zdrowie w skorupce