Oryginalna galaretka z sałatką jarzynową i jajkami - smaczna ozdoba świątecznego stołu

Oryginalna galaretka z sałatką jarzynową i jajkami - smaczna ozdoba świątecznego stołu
Autor: Shutterstock
łatwy
35 min
4

Galaretka z sałatką jarzynową i jajkami smakuje świetnie i jeszcze lepiej wygląda. Na dodatek niesłychanie łatwo ją przygotować, szczególnie, gdy wykorzystamy  do tego mrożonkę. Polecamy na święta i nie tylko! Gdy chcemy wersję wegetariańską wystarczy pominąć w przepisie szynkę.

Składniki

200 g mrożonej sałatki jarzynowej

150 ml wody

2 łyżki kukurydzy konserwowej

3 łyżki szynki gotowanej pokrojonej w kostkę

4 średnie jajka

300 ml śmietanki 30%

4 łyżeczki żelatyny w proszku

2 czubate łyżki majonezu

do smaku - sól, pieprz, szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mrożone warzywa wsypać do rondelka, wlać wodę. Dodać szczyptę cukru i gotować kilka minut, aż jarzyny zmiękną ale pozostaną jędrne. Odcedzić.

W wywarze rozpuścić żelatynę. Gdy trochę przestygnie wymieszać go ze śmietanką oraz majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Można dodać je w całości, albo pokroić w kostkę zbliżoną wielkością do warzyw.

Plaster szynki pokroić w kostkę, kukurydzę osączyć z zalewy. Ugotowane warzywa połączyć z kukurydzą i szynką.

Zalać mieszanką wywaru z żelatyną, śmietanką i majonezem. Wymieszać dokładnie.

Foremkę, najlepiej podłużną i wąską, dobrze jest schłodzić przez jakiś czas w lodówce. Wyłożyć ją folią spożywczą.

Do foremki wlać łyżką masę - wtedy jest szansa, żeby warzywa rozłożyły się równomiernie. Wypełnioną foremkę wstawić do lodówki i zostawić, by galareta zastygła.

Zastygniętą galaretę delikatnie wyjąć z formy na talerz. Podawać pokrojoną w grube plastry.

Anna Śmiałek
Redaktor prowadząca Beszamel.pl
więcej