Przebojowe roladki z blanszowanej cukinii i wędzonego łososia
2022-01-14
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Smaczna, efektowna i szybka w przygotowaniu przekąska to często ratunek dla nas gdy zjawią się niezapowiedziani goście. Przebojowe roladki z blanszowanej cukinii i wędzonego łososia przygotujesz w 10 minut, a ich smak goście zapamiętają na długo.
SKŁADNIKI
- 2 nieduże cukinie
- 200 gram wędzonego łososia w plastrach
- 1 opakowanie serka śmietankowego z chrzanem
- oliwa
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię umyć dokładnie, ale nie obierać. Pokroić wzdłuż w plastry o grubości 2-3 mm. Posolić i odstawić na 10 min.
- Po tym czasie odcedzić cukinię z namiaru płynu, osuszyć i posmarować oliwą z obu stron.
- Cukinię blanszować na rozgrzanej patelni grillowej. Wystarczy 1 minuta z każdej strony.
- Plastry cukinii zdjąć z patelni i ułożyć na desce, aby nieco przestygły.
- Na każdy plater położyć plastry łososia i nieco serka. Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?