Cukinia - właściwości i zastosowania. Dlaczego warto jeść cukinię?

2021-06-21 15:15 Anna Szubińska
Cukinia
Autor: Shutterstock Cukinia może mieć różnorodną wielkość, kształt i kolor.

Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych. Smaczne, zdrowe i niezwykle uniwersalne. I chyba właśnie ze względu na tę uniwersalność zdobyła sobie wielkie grono zwolenników w naszym kraju. W Polsce zaczęto ją uprawiać w latach 70. XX w. i okazało się, że świetnie przyjęła się w naszym klimacie. Posadzona w przydomowym ogródku pięknie się rozrasta i daje obfite plony. Co warto wiedzieć o cukinii, jakie ma właściwości i zastosowania?

Polacy poznali cukinię w latach powojennych. Ostatnie dwie dekady to czas popularyzacji tego smacznego i zdrowego warzywa w naszym kraju. Polubiliśmy je, ba... wręcz pokochaliśmy. W sezonie letnim cukinia jest bardzo tania, a jej łagodny smak pozwala na tak wiele połączeń i zastosowań w kuchni, że każdy znajdzie coś dla siebie. Cukinia może wystąpić w głównej roli podczas obiadu lub być do niego dodatkiem, można z niej zrobić zapiekankę, sałatkę i zupę. Jej delikatny smak można zamknąć w słoiku i to przygotowaną w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Furorę robią też wszelkiego rodzaju placki z cukinii, a coraz częściej ciasta przygotowywane z jej dodatkiem.

CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Jak wygląda cukinia?

Nazywana jest również kabaczkiem — choć niektórzy uważają, że to dwa różne warzywa. To roślina z rodziny dyniowatych, występująca w różnych odmianach kolorystycznych. Najczęściej w Polsce spotyka się cukinie w kolorze ciemnozielonym lub zielonym w delikatne białe prążki. Popularna jest jednak również odmiana jasnozielona i żółta. Warzywa mają wydłużony kształt, przypominający ogórka, niezbyt grubą, gładką i błyszczącą skórkę, która skrywa jasny miąższ z gniazdami nasiennymi. Zanim jednak cukinia zaowocuje, wydaje duże kwiaty o miodowym kolorze. Są one jadalne  i bardzo smaczne. Przed przyrządzeniem potraw z kwiatów należy usunąć z nich szypułki i słupki kwiatowe. Są nieco gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy.

Skąd pochodzi cukinia?

Cukinia pochodzi z Ameryki Północnej, a zwłaszcza z centralnych i południowych regionów dzisiejszych Stanów Zjednoczonych. Dzikie jej odmiany wciąż rosną również w północnych częściach Meksyku. Początkowo uprawiana była w Ameryce Północnej, Ameryce Środkowej i Ameryce Południowej. Dziś jest powszechnie uprawiany na całym świecie. Największymi eksporterami cukinii są Chiny, Indie, Rosja, Stany Zjednoczone, Meksyk i Iran.

Cukinia — właściwości zdrowotne

Właściwości kabaczka niełatwo przecenić. To warzywo jest bogate w witaminę C. Zawiera też karoten i witaminy z grupy B oraz witaminę K. Cukinia jest dobrym źródłem kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Ma sporo potasu, sodu, fosfor oraz wapń. Jest znakomitym źródłem miedzi i manganu. A co najważniejsze, nie odkładają się w niej metale ciężkie. Zawarte w cukinii związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia. Pomagają również przy chorobach wątroby i wszelkich schorzeniach przewodu pokarmowego. Warzywo to ma wyjątkowo niską wartość kaloryczną — cukinia ma zaledwie 15 kalorii w 100 g. Jest idealna dla wszystkich dbających o linię. Choć najpopularniejsza jest cukinia pieczona lub faszerowana, można ją podgryzać również na surowo. Dotyczy to oczywiście młodych warzyw. Starsze, wyrośnięte cukinie nikomu nie zaszkodzą, ale są mniej smaczne i soczyste.

Kupowanie i przechowywanie cukinii

Najsmaczniejsza są młode, letnie egzemplarze. Warto wybierać takie o długości 15-20 cm. Mniejsze są po prostu niedojrzałe. Większe zaś mogą być przejrzałe — mieć włóknisty miąższ i rozbudowane gniazda nasienne. Skórka powinna być błyszcząca i bez uszkodzeń. Dobrze, jeśli warzywo jest dość ciężkie w stosunku do swojej wielkości. Świeżą cukinię można przechowywać na dolnej półce w lodówce nawet do 10 dni.

Zastosowanie cukinii

Możliwości wykorzystania cukinii w kuchni jest wiele. Smaczna jest cukinia gotowana, pieczona, faszerowana mięsem lub warzywami. Świetnie smakuje również cukinia z grilla oraz sałatki z jej dodatkiem. Coraz popularniejsze staje się także przygotowywanie przetworów z cukinii.

Polecamy:

Cukinia tania i pyszna: najlepsze przepisy z cukinią w roli głównej

Sprawdź w galerii przepis na sałatkę z cukinią!

Uprawa cukinii

Cukinia jest dość łatwa w uprawie, warto więc znaleźć dla niej miejsce w przydomowym ogrodzie. Kwiatów możemy spodziewać się w czerwcu. Owoce można zbierać od początku lipca do pierwszych przymrozków. Tak długi okres  owocowania sprawia, że może gościć na polskim stole przez wiele miesięcy.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE