Grzybowa 2.0. Nowoczesna wersja klasyku z dodatkiem kasztanów

2025-12-03 14:01

Zupa grzybowa cieszy się ogromną popularnością. Jednak w takim wydaniu jeszcze jej nie próbowałam. Aromatyczna zupa grzybowa z kasztanami to danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale również rozgrzewa. Idealnie kremowa i posta w przygotowaniu sprawdzi się perfekcyjnie na jesień oraz zimę.

Grzybowa 2.0. Nowoczesna wersja klasyku z dodatkiem kasztanów

i

Autor: Denio109/ Shutterstock
łatwy
15 min
8

Dieta bezglutenowa

Zupa grzybowa cieszy się ogromną popularnością. I nic w tym dziwnego. Jej smak i aromat podbijają serca od lat. Jednak tym razem postawiliśmy na nieco inną wersję. Połączenie grzybów i kasztanów już od lat znane było w kuchni francuskiej czy włoskiej. Tym razem znalazły się one w zupie.

Kasztany jadalne w zupie grzybowej. Smak, który zachwyca

Dodatek kasztanów nie tylko dodaje zupie słodyczy i kremowości, ale w połączeniu z grzybami tworzą one niesamowicie harmonijny, jesienny smak, którego długo nie będziemy mogli zapomnieć. Zupa wychodzi niesamowicie gładka i kremowa.

Nasze kasztany działają jak naturalny zagęstnik, dzięki czemu nie musimy dodawać do zupy ani mąki, ani zasmażki, ani żadnej skrobi. Zamiast tego otrzymamy głęboko grzybową zupę z lekko orzechowym, słodkim posmakiem. To smak, któremu nie da się oprzeć.

Ciekawa alternatywa na Boże Narodzenie

Taką zupę możemy jeść każdego dnia, jednak jeśli chcemy możemy również z powodzeniem przygotować ją na Boże Narodzenie. Jest to ciekawa alternatywna dla klasycznej, wigilijnej zupy grzybowej. Zamieszaj nieco w tegorocznym menu i zachwyć swoją rodzinę.

SKŁADNIKI

  • Grzyby i kasztany:
  • 300 g świeżych grzybów leśnych
  • 200 g gotowanych, obranych kasztanów jadalnych (można kupić gotowe, pakowane próżniowo)
  • Podstawa zupy:
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 gałązka selera
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Przyprawy:
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki.
  • W garnku podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojoną marchewkę i seler.
  • Dodajemy posiekany czosnek oraz grzyby.
  • Smażymy kilka minut.
  • Dodajemy kasztany.
  • Wlewamy wino i odparowujemy.
  • Dolewamy bulion i dorzucamy liść laurowy oraz tymianek.
  • Gotujemy około 25 minut.
  • Wyjmujemy liść laurowy i całość blendujemy na gładką zupę.
  • Dolewamy śmietankę i doprawiamy solą, pieprze, sosem sojowym i gałką muszkatołową.
  • Jeszcze chwilę podgrzewamy.
Czy warto jeść grzyby?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...