Grzybowa 2.0. Nowoczesna wersja klasyku z dodatkiem kasztanów
Zupa grzybowa cieszy się ogromną popularnością. Jednak w takim wydaniu jeszcze jej nie próbowałam. Aromatyczna zupa grzybowa z kasztanami to danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale również rozgrzewa. Idealnie kremowa i posta w przygotowaniu sprawdzi się perfekcyjnie na jesień oraz zimę.
i
Dieta bezglutenowa
Zupa grzybowa cieszy się ogromną popularnością. I nic w tym dziwnego. Jej smak i aromat podbijają serca od lat. Jednak tym razem postawiliśmy na nieco inną wersję. Połączenie grzybów i kasztanów już od lat znane było w kuchni francuskiej czy włoskiej. Tym razem znalazły się one w zupie.
Kasztany jadalne w zupie grzybowej. Smak, który zachwyca
Dodatek kasztanów nie tylko dodaje zupie słodyczy i kremowości, ale w połączeniu z grzybami tworzą one niesamowicie harmonijny, jesienny smak, którego długo nie będziemy mogli zapomnieć. Zupa wychodzi niesamowicie gładka i kremowa.
Nasze kasztany działają jak naturalny zagęstnik, dzięki czemu nie musimy dodawać do zupy ani mąki, ani zasmażki, ani żadnej skrobi. Zamiast tego otrzymamy głęboko grzybową zupę z lekko orzechowym, słodkim posmakiem. To smak, któremu nie da się oprzeć.
Ciekawa alternatywa na Boże Narodzenie
Taką zupę możemy jeść każdego dnia, jednak jeśli chcemy możemy również z powodzeniem przygotować ją na Boże Narodzenie. Jest to ciekawa alternatywna dla klasycznej, wigilijnej zupy grzybowej. Zamieszaj nieco w tegorocznym menu i zachwyć swoją rodzinę.
SKŁADNIKI
- Grzyby i kasztany:
- 300 g świeżych grzybów leśnych
- 200 g gotowanych, obranych kasztanów jadalnych (można kupić gotowe, pakowane próżniowo)
- Podstawa zupy:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 gałązka selera
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 l bulionu warzywnego
- 100 ml białego wina
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka sosu sojowego
- Przyprawy:
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki.
- W garnku podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojoną marchewkę i seler.
- Dodajemy posiekany czosnek oraz grzyby.
- Smażymy kilka minut.
- Dodajemy kasztany.
- Wlewamy wino i odparowujemy.
- Dolewamy bulion i dorzucamy liść laurowy oraz tymianek.
- Gotujemy około 25 minut.
- Wyjmujemy liść laurowy i całość blendujemy na gładką zupę.
- Dolewamy śmietankę i doprawiamy solą, pieprze, sosem sojowym i gałką muszkatołową.
- Jeszcze chwilę podgrzewamy.