Takie tiramisu podaję w Boże Narodzenie. Sekretem jego smaku są te świąteczne dodatki
Dieta wegetariańska
Tiramisu to klasyczny włoski deser. Tradycyjną recepturę warto nieco podkręcić i ten przepyszny deser podać w świątecznej odsłonie w Boże Narodzenie. Wystarczy jedna zmiana i jeden dodatek, aby tiramisu zachwyciło całą rodzinę. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić zjawiskowe tiramisu piernikowe i poznajcie sprawdzony przepis.
Z czego zrobić piernikowe tiramisu?
Do przygotowania pysznego piernikowego tiramisu według tego prostego przepisu wykorzystuje kilka produktów. Część z nich kojarzy się z Bożym Narodzeniem i używa się ich do świątecznych słodkich wypieków. Lista składników nie jest długa, a wszystkie niezbędne artykuły spożywcze można z łatwością kupić w wielu sklepach. W okresie przedświątecznym są dostępne w promocyjnych cenach.
Przepis na piernikowe tiramisu nieco różni się od klasycznej włoskiej receptury. Zamiast biszkoptów wykorzystuje się korzenne ciasteczka lub pierniczki, a smak deseru podkreślają powidła śliwkowe.
Co jest potrzebne, aby przygotować znakomite piernikowe tiramisu na Boże Narodzenie? Ten słodki deser składa się takich produktów jak:
- śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 36 proc.
- włoski serek mascarpone
- ciasteczka – pierniczki lub korzenne
- powidła śliwkowe
- świeżo zaparzona kawa
- cukier puder
- dodatki – kakao, cynamon
Jak zrobić piernikowe tiramisu?
Przepis na pyszne świąteczne tiramisu z pierniczkami i powidłami śliwkowymi wcale nie jest taki trudny, jak mogłoby się wydawać. Przygotowanie składa się z kilku bardzo łatwych kroków, które nie wymagają wielu godzin w kuchni. Świąteczny deser na Boże Narodzenie jest gotowy w 15 minut. Najlepiej smakuje schłodzony, więc powinien spędzić w lodówce przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Jak robi się piernikowe tiramisu? Przepis nie jest trudny, nie wymaga skomplikowanych czynności i długich godzin. Przyda się mikser oraz pucharki lub szklanki, w których od razu przygotowuje się i podaje ten świąteczny deser.
- 1. krok – przygotowanie kremu z mascarpone i śmietanki
- 2. krok – namoczenie pierniczków w kawie
- 3. krok – ułożenie warstw składników w pucharkach lub miseczkach
- 4. krok – udekorowanie tiramisu piernikowego kakao i cynamonem
- 5. krok – schłodzenie piernikowego tiramisu w lodówce
Jak podawać piernikowe tiramisu?
Przepis na pełne piernikowego smaku tiramisu warto zapisać. To prosty, szybki i efektowny deser, który zrobi niesamowite wrażenie na każdym. Idealnie sprawdzi się w pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Można też serwować je przez cały okres przedświąteczny. To pomysł na coś słodkiego i obłędnie piernikowego na andrzejki lub mikołajki. Gotowe porcje można też zrobić na klasową wigilię. W wersji dla dzieci zamiast espresso można użyć kawy bezkofeinowej lub czekolady do picia.
SKŁADNIKI
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 200 g schłodzonego serka mascarpone
- 200 g ciasteczek korzennych lub pierniczków
- 200 g powideł śliwkowych
- 150 ml świeżo zaparzonej kawy
- 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:- kakao
- cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietankę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, aż powstanie sztywna masa. Nałożyć po 2 łyżki do pucharków lub szklanek.
- Ciasteczka lub pierniczki pokruszyć, skropić kawą i wyłożyć na krem.
- Na ciasteczka wyłożyć powidła śliwkowe. Układać warstwami do wykorzystania składników, z czego ostatnią powinien być krem.
- Wierzch deseru oprószyć kakao i cynamonem. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- Podawać na deser w święta Bożego Narodzenia i na inne okazje.