Odrobina alkoholu dodana do świątecznego deseru podkręci jego smak i aromat, a świętujących wprowadzi w błogi nastrój.
Multekrem
Multekrem, czyli słynny norweski deser bożonarodzeniowy, to nic innego jak bita śmietana przełożona owocami maliny moroszki. Istnieje wiele odmian tego deseru. Niektóre gospodynie dodają jeszcze jedną warstwę z pokruszonych ciasteczek, inne dodatkowo ciasteczka nasączają alkoholem. SPRAWDŹ!
więcej...
foto: Shutterstock
Trifle z mrożonymi wiśniami
Jeśli szukacie prostego, łatwego i efektownego pomysłu na deser - koniecznie wypróbujcie przepis na trifle z wiśniami! Popularny w Wielkiej Brytanii i USA deser to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ciast i ciasteczek. SPRAWDŹ!
więcej...
foto: thinkstockphotos.com
Pijana zakonnica
Ciasto PIJANA ZAKONNICA to puszysty biszkopt nasączony mocno alkoholowym, czekoladowym ponczem i przykryty lekką bitą śmietaną. Ciasto jest pyszne, interesująco wygląda, a przygotować je może niemal każdy, bo tylko pozornie jest trudne. SPRAWDŹ!
więcej...
foto: Shutterstock
Francuskie jabłka z calvadosem
Wybitnie jabłkowy deser - połówki winnych jabłek nadziewane farszem z jabłek i jabłkowego likieru z cukrem. Wszystko znakomicie do siebie pasuje i smakuje obłędnie. Oto przepis na francuskie jabłka dmuchane. SPRAWDŹ!
więcej...
foto: Shutterstock
Ciasto ryżowe z likierem kokosowym
Ciasto ryżowe z likierem kokosowym typu Malibu to pyszny deser bez dodatku glutenu, bez jajek i orzechów. Właściwie to rodzaj budyniu ryżowego ugotowanego na kokosowym mleku. Smak podkręca dodatek likieru kokosowego. SPRAWDŹ!
więcej...
foto: Shutterstock
Ajerkoniak
Ajerkoniak domowej roboty to niskoprocentowy, łagodnie rozgrzewający napój idealny na Boże Narodzenie. Można go pić w kieliszkach lub dodawać do deserów. Doskonale komponuje się z kawą, lodami i czekoladą. Podajemy łatwy przepis na ten pyszny napój. SPRAWDŹ!
więcej...
foto: photos.com
Ptasie mleczko podkręcone likierem
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i chciałabyś przygotować na deser coś innego niż ciasto lub owoce z bitą śmietaną, z pewnością spodoba ci się przepis z programu Ugotowani na lekkie ptasie mleczko z dodatkiem likieru. SPRAWDŹ!
więcej...
foto: Shutterstock
Galaretka na winie
Jelly shots, czyli galaretki z alkoholem to przebój amerykańskich imprez. Już drugi rok galaretki dla dorosłych podbijają Europę. Galaretkę z winem według naszego przepisu szybko przygotujesz i zaskoczysz nią swoich gości! SPRAWDŹ!
więcej...
foto: Shutterstock
Ciasto pijak
To ciasto to istna eksplozja smaków, aromatów i tekstur. Na lekkim spodzie kokosowo-makowym, z aksamitnym kremem budyniowym z chrupiącymi orzechami i moczonymi w alkoholu biszkoptami. Wszsytko zalane pyszną czekoladową polewą. SPRAWDŹ!
więcej...
foto: Shutterstock
Egg nog
Egg nog to napój przygotowywany z jajek i mleka. Smaku dodaje mu świeżo starta gałka muszkatołowa. Napój jest bardzo popularny w krajach anglosaskich, w których podawany jest jako jeden z elementów wigilijnej kolacji. SPRAWDŹ!
więcej...
foto: Shutterstock
Ciasteczka z likierem jajecznym
Świąteczne ciasteczka z likierem jajecznym to pyszny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Polecam łatwy przepis na przepyszne kruche ciasteczka przełożone kremem o smaku ajerkoniaku! SPRAWDŹ!
więcej...
foto: Shutterstock
Zabajone
Zabajone, czyli deser jajeczny z szampanem i truskawkami to letnia wariacja kulinarna na temat jednego z tradycyjnych włoskich deserów, czyli zabaglione. Zamiast gęstego ciężkiego likieru dodaliśmy szampana, uzyskując krem bardziej puszysty i lżejszy. SPRAWDŹ!