Ciasto ryżowe z likierem kokosowym: przepis na pyszny deser
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ciasto ryżowe z likierem kokosowym typu Malibu to pyszny deser bez dodatku glutenu, bez jajek i orzechów. Właściwie to rodzaj budyniu ryżowego ugotowanego na kokosowym mleku. Jest bardzo popularne w Brazylii. Smak podkręca dodatek likieru kokosowego. Ciasto można śmiało podawać dzieciom, ponieważ alkohol wyparuje w trakcie gotowania. Jeśli polejecie ciasto czekoladową polewą otrzymacie deser w stylu Bounty.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ryżu jaśminowego lub długoziarnistego
- 2 puszki mleka kokosowego
- 400 g wiórków kokosowych i jeszcze trochę do posypania
- 5 szklanek wody
- 140 g cukru
- 100 ml likieru typu Malibu
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku. Ryż jest dobry, gdy wchłonie całą wodę.
- Do ryżu dodać mleko kokosowe, cukier, wiórki kokosowe i likier Malibu. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Odstawić do przestygnięcia.
- Ostudzoną masę przełożyć do formy, na przykład naczynia żaroodpornego, wysmarowanej olejem, wierzch posypać wiókami. Wstawić na 12 godzin do lodówki, aby się zestaliło.
- Przed podaniem pokroić na kwadraty lub romby.
- Deser podawać do czarnej kawy