Ciasto ryżowe z likierem kokosowym: przepis na pyszny deser

2021-03-29
Ciasto ryżowe z likierem kokosowym: przepis na pyszny deser
Autor: Shutterstock Ciasto ryżowe z likierem kokosowym pachnie i smakuje tropikami
łatwy
30 min
4

Ciasto ryżowe z likierem kokosowym typu Malibu to pyszny deser bez dodatku glutenu, bez jajek i orzechów. Właściwie to rodzaj budyniu ryżowego ugotowanego na kokosowym mleku. Jest bardzo popularne w Brazylii.  Smak podkręca dodatek likieru kokosowego. Ciasto można śmiało podawać dzieciom, ponieważ alkohol wyparuje w trakcie gotowania. Jeśli polejecie ciasto czekoladową polewą otrzymacie deser w stylu Bounty. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ryżu jaśminowego lub długoziarnistego
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 400 g wiórków kokosowych i jeszcze trochę do posypania 
  • 5 szklanek wody
  • 140 g cukru
  • 100 ml likieru typu Malibu
  • 1 łyżka oleju 
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku. Ryż jest dobry, gdy wchłonie całą wodę.
  • Do ryżu dodać mleko kokosowe, cukier, wiórki kokosowe i likier Malibu. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Odstawić do przestygnięcia.
  • Ostudzoną masę przełożyć do formy, na przykład naczynia żaroodpornego, wysmarowanej olejem, wierzch posypać wiókami. Wstawić na 12 godzin do lodówki, aby się zestaliło.
  • Przed podaniem pokroić na kwadraty lub romby. 
  • Deser podawać do czarnej kawy