Zabajone z truskawkami na szampanie: przepis na wykwitny deser
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Zabajone, czyli deser jajeczny z szampanem i truskawkami to letnia wariacja kulinarna na temat jednego z tradycyjnych włoskich deserów, czyli zabaglione. Zamiast gęstego ciężkiego likieru dodaliśmy szampana, uzyskując krem bardziej puszysty i lżejszy.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szklane pucharki do deserów schłodzić w lodówce.
- Żółtka ubić z cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Na garnku z gorącą wodą postawić miskę z masą i w kąpieli wodnej ubijać ją do momentu, aż żółtka zrobią się ciepłe. Ciągle ubijając stopniowo dodawać szampana. Gotowa masa powinna być gęsta i płatami spływać z trzepaczki.
- Rozłożyć masę do pucharków, a po ostygnięciu wstawić do lodówki jeszcze na godzinę.
- Truskawki umyć, oderwać szypułki i pokroić na kawałki. Ułożyć na kremie i podawać.