Trifle z wiśniami: pomysł na świąteczny deser
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Jeśli szukacie prostego, łatwego i efektownego pomysłu na deser - koniecznie wypróbujcie przepis na trifle z wiśniami! Popularny w Wielkiej Brytanii i USA deser to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ciast i ciasteczek.
Trifle (ang. błahostka) to popularny w Wielkiej Brytanii i USA, lekki i łatwy do przyrządzenia deser na bazie biszkoptu, kremu oraz owoców.
Pudding twarogowo-wiśniowy
Deser wiśniowy fitness
Wiśnie kandyzowane
Sorbet wiśniowy
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie biszkoptów
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 1 opakowanie wiśni mrożonych
- 25 ml brandy
- laska wanilii
- 2 szklanki mleka
- 6 żółtek
- 250 g cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Krem: wanilię rozciąć wzdłuż, wrzucić do mleka i gotować 5 minut.
- Żółtka utrzeć z cukrem i mąką. Powoli wlać gorące mleko i podgrzewać na małym ogniu, mieszając.
- Gdy krem zgęstnieje, zdjąć z ognia, wystudzić i wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Trifle: do miseczki kłaść pokruszone skropione brandy biszkopty, krem, ugotowaną i gęstniejącą galaretkę i rozmrożone wiśnie. Deser podawać schłodzony, wyjęty z miseczki.