Francuskie jabłka dmuchane z calvadosem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Wybitnie jabłkowy deser - połówki winnych jabłek nadziewane farszem z jabłek i jabłkowego likieru z cukrem. Wszystko znakomicie do siebie pasuje i smakuje obłędnie. Oto przepis na francuskie jabłka dmuchane.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 twardych winnych jabłek
- 6 białek
- 75 g calvadosu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z litra wody i niepełnej szklanki cukru zagotować syrop, przestudzić i dodać do niego połowę alkoholu.
- Jabłka przekroić na pół, ułożyć w salaterce, skropić sokiem z cytryny i zalać syropem, odstawić na 3 godziny.
- Po tym czasie z jabłek usunąć gniazda nasienne i wydrążyć nieco miąższu, tak aby przy skórce pozostało go ok 2 cm.
- Z białek ubić pianę. Wydrążony miąższ zmiksować z pozostałym cukrem i calvadosem i zmieszać z pianą z białek.
- Kremem wypełnić połówki jabłek, ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce i piec 15 min w temperaturze 180 st. C.