Świąteczne ciasteczka z likierem jajecznym: łatwy przepis na kruche ciastka z ajerkoniakiem

Świąteczne ciasteczka z likierem jajecznym: łatwy przepis na kruche ciastka z ajerkoniakiem
Autor: Shutterstock Kruche ciasteczka z nadzieniem o smaku ajerkoniaku są pyszne i efektowne
łatwy
45 min
4

Świąteczne ciasteczka z likierem jajecznym to pyszny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Polecam łatwy przepis na przepyszne kruche ciasteczka przełożone kremem o smaku ajerkoniaku! 

Polecamy też:

Świąteczne pierniki miękkie od razu - pierniczki jak u Ani Starmach

Daktylowo-bakaliowe ciasto świąteczne [bez glutenu, cukru i laktozy]

SKŁADNIKI

  • Ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 1 łyżka likieru jajecznego
  • 2 żółtka (rozmiar M)
  • 80 g przesianego cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • Krem o smaku likieru jajecznego:
  • ¼ l mleka
  • ½ opakowania budyniu bez cukru, o smaku wanilii lub jeszcze lepiej ajerkoniaku
  • 100 ml likieru jajecznego
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g przesianego cukru pudru
  • Do dekoracji:
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Pozostałe składniki dodawać jeden po drugim i ugniatać ciasto za pomocą ręcznego miksera (haczyków do ciasta). Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut.
  • Przygotować mleko i budyń w proszku zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  • Ciasto rozwałkować na posypanej mąką blacie na placek o grubości około 3 mm i wyciąć ciasteczka dowolną foremką do ciastek. W połowie ciastek wyciąć po środku mniejszą foremką dowolne kształty. Wszystkie ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika - grzanie góra/dół 180°C,  termoobieg 160°C - i piec około 10 minut. 
  • Ugotowany budyń ubić z ajerkoniakiem na gładką masę. Masło utrzeć z cukrem pudrem za pomocą ręcznego miksera (mieszadeł do spieniania) do uzyskania puszytej masy, dodać budyń z ajerkoniakiem i krótko wymieszać.
  • Schłodzone ciasteczka bez dziurek posmarować kremem, przykryć drugim ciasteczkiem z otworkiem i posypać cukrem pudrem.
  • Ciasteczka przechowywać w lodówce. Przed podaniem ewentualnie ponownie oprószyć cukrem pudrem.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej