Świąteczne ciasteczka z likierem jajecznym: łatwy przepis na kruche ciastka z ajerkoniakiem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Świąteczne ciasteczka z likierem jajecznym to pyszny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Polecam łatwy przepis na przepyszne kruche ciasteczka przełożone kremem o smaku ajerkoniaku!
Polecamy też:
Świąteczne pierniki miękkie od razu - pierniczki jak u Ani Starmach
Daktylowo-bakaliowe ciasto świąteczne [bez glutenu, cukru i laktozy]
SKŁADNIKI
- Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
- 1 łyżka likieru jajecznego
- 2 żółtka (rozmiar M)
- 80 g przesianego cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
- Krem o smaku likieru jajecznego:
- ¼ l mleka
- ½ opakowania budyniu bez cukru, o smaku wanilii lub jeszcze lepiej ajerkoniaku
- 100 ml likieru jajecznego
- 100 g miękkiego masła
- 50 g przesianego cukru pudru
- Do dekoracji:
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Pozostałe składniki dodawać jeden po drugim i ugniatać ciasto za pomocą ręcznego miksera (haczyków do ciasta). Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut.
- Przygotować mleko i budyń w proszku zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- Ciasto rozwałkować na posypanej mąką blacie na placek o grubości około 3 mm i wyciąć ciasteczka dowolną foremką do ciastek. W połowie ciastek wyciąć po środku mniejszą foremką dowolne kształty. Wszystkie ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika - grzanie góra/dół 180°C, termoobieg 160°C - i piec około 10 minut.
- Ugotowany budyń ubić z ajerkoniakiem na gładką masę. Masło utrzeć z cukrem pudrem za pomocą ręcznego miksera (mieszadeł do spieniania) do uzyskania puszytej masy, dodać budyń z ajerkoniakiem i krótko wymieszać.
- Schłodzone ciasteczka bez dziurek posmarować kremem, przykryć drugim ciasteczkiem z otworkiem i posypać cukrem pudrem.
- Ciasteczka przechowywać w lodówce. Przed podaniem ewentualnie ponownie oprószyć cukrem pudrem.