Ajerkoniak domowej roboty: przepis na niskoprocentowy alkohol na Boże Narodzenie

Ajerkoniak domowej roboty - przepis na niskoprocentowy alkohol na Boże Narodzenie
Autor: photos.com Ajerkoniak można podawać z czapką z bitej smietany i dodatkiem cynamonu.
łatwy
40 min
4

Ajerkoniak domowej roboty to niskoprocentowy, łagodnie rozgrzewający napój idealny na Boże Narodzenie. Ajerkoniak, znany też jako advocat, likier jajeczny czy w krajach anglosaskich egg nog jest smaczny, gęsty i aromatyczny, a na dodatek prosty w wykonaniu, Można go pić w kieliszkach lub dodawać do deserów. Doskonale komponuje się z kawą, lodami i czekoladą. Podajemy łatwy przepis na ten pyszny napój.

SKŁADNIKI

  • 5 dużych jajek
  • 1/3 litra tłustego mleka
  • 300 g cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szklanka spirytusu 90 proc.
  • 150 ml koniaku lub brandy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko zagotować i dodać do niego cukier waniliowy.
  • Pozostawić do wystygnięcia.
  • Gdy mleko stygnie, ubić żółtka z cukrem na gęstą gładką masę.
  • Do masy z żółtek dodać powolutku mleko cały czas mieszając.
  • Bardzo wolno i cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem dolać spirytus i koniak. Mieszać jeszcze przez jakiś czas.
  • Płyn wlać przez lejek do dużej butelki, zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na tydzień. Raz dziennie trzeba potrząsnąć butelką, by wymieszać płyn.