Ajerkoniak domowej roboty: przepis na niskoprocentowy alkohol na Boże Narodzenie
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Ajerkoniak domowej roboty to niskoprocentowy, łagodnie rozgrzewający napój idealny na Boże Narodzenie. Ajerkoniak, znany też jako advocat, likier jajeczny czy w krajach anglosaskich egg nog jest smaczny, gęsty i aromatyczny, a na dodatek prosty w wykonaniu, Można go pić w kieliszkach lub dodawać do deserów. Doskonale komponuje się z kawą, lodami i czekoladą. Podajemy łatwy przepis na ten pyszny napój.
SKŁADNIKI
- 5 dużych jajek
- 1/3 litra tłustego mleka
- 300 g cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szklanka spirytusu 90 proc.
- 150 ml koniaku lub brandy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko zagotować i dodać do niego cukier waniliowy.
- Pozostawić do wystygnięcia.
- Gdy mleko stygnie, ubić żółtka z cukrem na gęstą gładką masę.
- Do masy z żółtek dodać powolutku mleko cały czas mieszając.
- Bardzo wolno i cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem dolać spirytus i koniak. Mieszać jeszcze przez jakiś czas.
- Płyn wlać przez lejek do dużej butelki, zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na tydzień. Raz dziennie trzeba potrząsnąć butelką, by wymieszać płyn.