Multekrem, czyli świąteczna malina moroszka ze śmietaną i likierem Drambuie
Multekrem, czyli słynny norweski deser bożonarodzeniowy, to nic innego jak bita śmietana przełożona owocami maliny moroszki, niezwykle cenionego w Arktyce źródła witaminy C. Istnieje wiele odmian tego deseru. Niektóre gospodynie dodają jeszcze jedną warstwę z pokruszonych ciasteczek, inne dodatkowo ciasteczka nasączają alkoholem. Głównym bohaterem jest tu malina moroszka, bledsza kuzynka naszej hożej maliny, której owoce mają subtelny słodko-kwaśny smak. Więcej o malinie moroszce przeczytacie tutaj.
Świąteczny charakter deseru podkreśla dodatek eleganckiego likieru Drambuie. Drambuie to szkocki likier na bazie whisky, z dodatkiem miodu wrzosowego oraz wyciągu z gałki muszkatołowej i szafranu. To właśnie dodatek szafranu nadaje Drambuie piękny złoty kolor. Likier pachnie aromatem leśnych kwiatów zmieszanych z ziołami, jego smak podkreśla subtelny akcent miodu. Zazwyczaj Drambuie podaje się mocno schłodzony lub z lodem. Drambuie stanowi podstawę niektórych koktajli.
Przepis na multekrem z Drambuie
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mrożonych owoców maliny moroszki lub 1 słoik dobrego dżemu z maliny moroszki (oba produkty dostępne w sklepach ze szwedzką żywnością)
- 1 szklanka śmietany 30%
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
- 2 łyżki likieru Drambuie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zamrożone maliny przełożyć do miski, dodać likier Drambuie i zostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.
- Śmietanę ubić z cukrem i wanilią.
- W 4 szklankach układać warstwami: najpierw śmietanę, potem maliny, znowu śmietanę, jeszcze raz maliny i na koniec ponownie śmietanę. Pozostawić po łyżeczce malin do dekoracji.
- Wierzch deseru udekorować malinami, ewentualnie listkami melisy cytrynowej.
- Deser podawać z waflami lub kruchymi ciasteczkami.