Multekrem, czyli świąteczna malina moroszka ze śmietaną i likierem Drambuie

2021-12-08
Multekrem
Autor: Shutterstock Multekrem można podać na ponczowych ciasteczkach
łatwy
30 min
4

Multekrem, czyli słynny norweski deser bożonarodzeniowy, to nic innego jak bita śmietana przełożona owocami maliny moroszki, niezwykle cenionego w Arktyce źródła witaminy C. Istnieje wiele odmian tego deseru. Niektóre gospodynie dodają jeszcze jedną warstwę z pokruszonych ciasteczek, inne dodatkowo ciasteczka nasączają alkoholem. Głównym bohaterem jest tu malina moroszka, bledsza kuzynka naszej hożej maliny, której owoce mają subtelny słodko-kwaśny smak. Więcej o malinie moroszce przeczytacie tutaj

Świąteczny charakter deseru podkreśla dodatek eleganckiego likieru Drambuie. Drambuie to szkocki likier na bazie whisky, z dodatkiem miodu wrzosowego oraz wyciągu z gałki muszkatołowej i szafranu. To właśnie dodatek szafranu nadaje Drambuie piękny złoty kolor. Likier pachnie aromatem leśnych kwiatów zmieszanych z ziołami, jego smak podkreśla subtelny akcent miodu. Zazwyczaj Drambuie podaje się mocno schłodzony lub z lodem. Drambuie stanowi podstawę niektórych koktajli.

Przepis na multekrem z Drambuie

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mrożonych owoców maliny moroszki lub 1 słoik dobrego dżemu z maliny moroszki (oba produkty dostępne w sklepach ze szwedzką żywnością)
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
  • 2 łyżki likieru Drambuie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zamrożone maliny przełożyć do miski, dodać likier Drambuie i zostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.
  • Śmietanę ubić z cukrem i wanilią.
  • W 4 szklankach układać warstwami: najpierw śmietanę, potem maliny, znowu śmietanę, jeszcze raz maliny i na koniec ponownie śmietanę. Pozostawić po łyżeczce malin do dekoracji.
  • Wierzch deseru udekorować malinami, ewentualnie listkami melisy cytrynowej.
  • Deser podawać z waflami lub kruchymi ciasteczkami.