Malina moroszka, czyli moc nordyckiej maliny

Malina moroszka, czyli moc nordyckiej maliny

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Drobne, ledwie wybarwione od polarnego słońca, owoce maliny moroszki są bardzo smaczne. 

Malina moroszka (Rubus chamaemorus L.), zwana także maliną nordycką lub arktyczną (ang. arctic cloudberry), to gatunek rośliny zielnej z rodziny różowatych. Drobne owoce tej karłowatej maliny są cenione za smak i wartości odżywcze. W trudnych warunkach klimatu polarnego malina moroszka jest bogatym źródłem witaminy C.

Malina moroszka, czyli polarna malina

Malina moroszka to typowa roślina strefy podbiegunowej, jest powszechnie spotykana w Skandynawii, w Rosji oraz na Alasce. W Polsce występuje niezwykle rzadko na torfowiskach i w strefie kosodrzewiny. Jest reliktem epoki lodowej. Na terenie Polski malina moroszka objęta jest ścisłą ochroną. Jeśli będziecie mieli szczęście ją spotkać, absolutnie nie zrywajcie owoców! 

Moroszka jest niską, wręcz karłowatą, roślinką o jednym pędzie. Jej liście są nieco mniejsze od maliny właściwej (więcej o tej pożytecznej roślinie przeczytacie tutaj: Malina właściwa: właściwości zdrowotne. Owoce są dość drobne, żółte z różowym rumieńcem. 

Moroszka i Nobel

Owoce tej karłowatej maliny są smaczne i mają duże wartości odżywcze. Szczególnie bogate są w witaminę C oraz inne antyoksydanty. W Polsce ze względu na rzadkość występowania nie mają znaczenia praktycznego. Dżemy z polarnej maliny moroszki oraz mrożoną moroszkę można kupić w Polsce w sklepach ze szwedzką żywnością. 

W Skandynawii przetwory (dżemy, wina) z maliny moroszki nazywanej „multebær” lub „molte” (Norwegia), „hjortron” (Szwecja), „lakka” (Finlandia) są narodowym przysmakiem. Również w Rosji "maroszka" i jej owoce są wysoko cenione. 

W Norwegii przygotowuje się z moroszki tradycyjny deser - "Multekrem" - pyszną kremową masę z malinami i ubitą słodką śmietanką z odrobiną cukru podawany z kruchymi ciasteczkami. 

Przepis na ten pyszny deser znajdziecie tutaj.

W całej Skandynawii popularne są również lody waniliowe podawane z owocami maliny moroszki. 

Malina moroszka uświetnia każdy coroczny bankiet wydawany z okazji przyznania Nagrody Nobla. Każdego roku na zakończenie uroczystej kolacji serwowany jest inny delikatny deser z maliną moroszką. 

Polecamy również inne przepisy na deser z maliną w roli głównej:

Zapiekany kogel-mogel z malinami

Przepis na szybkie tiramisu z malinami + WIDEO

Moroszka w medycynie

W północnych krajach owoce i liście maliny moroszki są używane w medycynie ludowej jako środek przeciwgorączkowy i przeciwbiegunkowy oraz zapobiegający szkorbutowi. Dodatkowo, roślina ta zawiera diosgeninę – prekursor progesteronu – który znajduje zastosowanie w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu. Regularne spożywanie przetworów z maliny moroszki chroni przed zespołem przewlekłego zmęczenia. 

Ekstrakt z maliny moroszki poddawany jest badaniom na Uniwersytecie w Helsinkach (Finlandia). Ekstrakt zawiera kwas elagowy z antyoksydantami, które mogą spowolnić, a nawet zapobiec, rozwojowi raka żołądka i jelit. 

Wyciągi z owoców i liści maliny moroszki ze względu na wysokie stężenie łatwo przyswajalnej witaminy C mają zastosowanie w kosmetykach do ciała i włosów.

Więcej kulinarnych zastosowań malin znajdziecie tutaj:

Wątróbka drobiowa z malinami serwowana na sałacie: przepis

Sernik malinowy na zimno

Tarta z malinami: przepis na ciasto owocowe na kruchym spodzie

Ocena: 3,2