Maliny: właściwości odżywcze. Czy maliny są zdrowe?

2018-07-02 11:14

Malina właściwa to krzew liściasty dorastający do 2 m wysokości o ciernistych pędach. Kwiaty są białe, zebrane w wiechy lub luźne grona. Owoce najczęściej czerwone, ale też bywają żółte i purpurowe. Roślina kwitnie od maja do czerwca, a owocuje w lipcu i sierpniu. Sprawdź, jak wykorzystać malinę dla zdrowia i jakie ma korzystne dla organizmu właściwości.

Maliny: właściwości odżywcze. Czy maliny są zdrowe?
Autor: Shutterstock Malina właściwa ma mnóstwo wartości odżywczych

Spis treści

  1. Malina i jej właściwości
  2. Malina właściwa: kiedy zbiory?
  3. Zastosowanie maliny - domowe SOS
  4. Czy myć maliny? Jak myć maliny? Przydatne porady
  5. Jak zrobić dobre maliny w słoiku?
  6.  Jak zamrozić maliny na zimę?
  7. Właściwości malin

Maliny - co o nich wiesz? Sprawdź!

Pytanie 1 z 10
Ile jest gatunków malin?
Maliny

Malina i jej właściwości

Owoce malin są doskonałym środkiem napotnym i rozgrzewającym, używanym w chorobach bakteryjnych i wirusowych z podwyższoną temperaturą. Liście mają działanie ściągające i przeciwzapalne, leczą łagodne biegunki, nieżyty żołądka i jelit. Zewnętrznie odwary stosujemy do płukania gardła. Korzystne jest łączenie malin z kwiatem czarnego bzu, zielem fiołka i owocami róży

Malina właściwa: kiedy zbiory?

Liście (bez ogonków) zrywamy wiosną i latem z pędów, które wyrosły w danym roku. Suszymy je w suszarniach naturalnych w cieniu i przewiewie. Dojrzałe i suche owoce zbieramy w lipcu. Suszymy początkowo w temperaturze ok. 30 st. C, a potem dosuszamy przy ok. 50 st. C. Zarówno liście, jak i owoce przechowujemy w szczelnie zamykanych pudełkach.

Zastosowanie maliny - domowe SOS

W apteczce: napary, soki, odwary.

Napar: 2 łyżki suszonych owoców zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i parzymy pod przykryciem 15 minut, przecedzamy. Do naparu można dodać miodu. Pijemy 2-3 razy dziennie.

Napar z liści: 2 łyżki suszonych liści zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 15 minut pod przykryciem, po odcedzeniu pijemy 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki.

Odwar: 2 łyżki suszonych liści zalewamy szklanką wody i gotujemy 10 minut. Przecedzony pijemy przy biegunkach lub płuczemy nim gardło.

W kuchni: soki, syropy, desery, ciasta, herbatki ziołowe.

Jeśli chcesz się dowiedzieć o właściwościach i zastosowaniu polarnej maliny moroszki, zajrzyj tutaj: Malina moroszka, czyli moc nordyckiej maliny

Czy myć maliny? Jak myć maliny? Przydatne porady

Jak zrobić dobre maliny w słoiku?

 Jak zamrozić maliny na zimę?

Właściwości malin

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE