Przepis na szybkie tiramisu z malinami

2021-03-29
Przepis na szybkie tiramisu z malinami
Autor: Shutterstock Tiramisu - idealny deser do kawy i nie tylko! Zwłaszcza z dodatkiem świeżych owoców - na przykład malin
łatwy
20 min
4

Tiramisu to pyszny włoski deser polecany zwłaszcza na ciepłe dni. Przysmak na bazie serka mascarpone i biszkoptów nasączonych mocną kawą orzeźwia oraz dodaje energii. Sprawdź, jak zrobić szybkie tiramisu z malinami.

Tiramisu to deser pochodzący z Włoch. Jego nazwę możemy tłumaczyć jako "ocknij się". Dlatego nic dziwnego, że przygotowywane jest na bazie biszkoptów nasączonych mocną kawą oraz serka mascarpone. Tiramisu podaje się bardzo schłodzone. To idealny deser w upalne dni, który komponuje się z espresso.

Aby trochę urozmaicić tiramisu, możemy podawać je z owocami sezonowymi: truskawkami czy malinami. Lekko kwaskowate owoce idealnie będą komponować się ze słodkim ciastkiem.

Panna cotta z malinami

Panna cotta z sosem malinowym

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. likieru Amaretto
  • 1/2 szkl. mocnej kawy
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • maliny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do jednej miseczki wlewamy kawę, do drugiej likier. Biszkopty zanurzamy na kilka sekund najpierw w kawie, a potem w likierze - każde ciastko oddzielnie.
  • Układamy warstwę ciastek w pucharkach.
  • Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Masę serową wykładamy na warstwę biszkoptów. Posypujemy delikatnie kakao.
  • Układamy drugą warstwę biszkoptów i znów masę serową. Całość posypujemy kakao.
  • Na wierzchu układamy maliny. Deser wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Podajemy mocno schłodzony.