Co to jest egg-nog? Kto go pije?

co-to-jest-egg-nog-kto-go-pije-skad-tradycja.jpg
Autor: photos.com Egg nog to świąteczny napój podawany w krajach anglosaskich podczas Bożego Narodzenia.
łatwy
25 min
4

Egg nog to napój przygotowywany z jajek i mleka. Smaku dodaje mu świeżo starta gałka muszkatołowa. Napój jest bardzo popularny w krajach anglosaskich, w których podawany jest jako jeden z elementów wigilijnej kolacji.

Egg nog to gorący, słodki napój alkoholowy na bazie surowych żółtek jajek oraz mleka. Dla smaku dodawane są: wanilia, cynamon, miód, gałka muszkatołowa. Napój znany jest od XVII wieku, dużą popularnością cieszy się zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. W smaku przypominać może trochę ajerkoniak, a warto też wspomnieć, że bazą napoju jest alkohol - może być to rum, brandy lub whiskey.

Napój można przygotować dzień przed podaniem, ale należy go przechowywać w lodówce.

SKŁADNIKI

  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • laska wanilii przekrojona na pół
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • 2 szklanki mleka
  • alkohol (brandy, rum, whiskey)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początek ubijamy jajka i cukier w dużej misce do momentu rozpuszczenia cukru, później w rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy do niego wanilię i pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do granicy wrzenia i zdejmujemy z ognia.
  • Do masy jajecznej dodajemy małe ilości gorącego mleka z przyprawami, ciągle energicznie ubijając. Jeśli zrobimy to za szybko masa może się zważyć.
  • Ubitą masą wlewamy ją do garnka i podgrzewamy do temperatury powyżej 70 stopni, masa może się spienić. Następnie zdejmujemy z ognia, czekamy aż masa ostygnie, chłodzimy w lodówce.
  • Przed podaniem dodajemy alkohol i posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową. Jeśli chcemy zrobić wersję dla dzieci wystarczy zrezygnować z dodania alkoholu do drinka. Wtedy maluchy również będą mogły skosztować.