Pijana Zakonnica – grzesznie pyszne ciasto tylko dla dorosłych!

Niepokorne, intensywne i uzależniająco pyszne – ciasto Pijana Zakonnica to deser, który nie zna kompromisów. Nasączone alkoholem, z czekoladową nutą i aksamitnym kremem, rozgrzewa zmysły i rozkręca każdą imprezę. Tylko dla dorosłych – bo tu każdy kęs ma procenty! Jeśli szukasz ciasta, które robi wrażenie i długo zostaje w pamięci (i na podniebieniu), ten przepis to strzał w dziesiątkę.
Pijana zakonnica to deser, który budzi emocje – nie tylko ze względu na swoją przewrotną nazwę, ale przede wszystkim za sprawą intensywnego smaku, który pozostaje w pamięci na długo. To ciasto nie dla grzecznych dziewczynek i chłopców – to propozycja dla tych, którzy lubią mocne akcenty i nie boją się kulinarnych eksperymentów. Warstwowe, wilgotne, głęboko nasączone alkoholem – połączenie czekolady, kremu i procentów tworzy efekt „wow” już od pierwszego kęsa. Idealne na wieczorne przyjęcia, spotkania z przyjaciółmi czy jako deser po wyjątkowej kolacji.
Wbrew pozorom, „Pijana zakonnica” nie wymaga mistrzowskich umiejętności cukierniczych – kluczem do sukcesu jest cierpliwość i dobre składniki. To ciasto, które najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy wszystkie warstwy dobrze się „przegryzą” i alkohol delikatnie przeniknie masę. Możesz użyć rumu, whisky lub likieru – wszystko zależy od Twojego gustu i fantazji. A jeśli lubisz eksperymentować, spróbuj dodać do kremu odrobinę kawy albo nutkę pomarańczy. Efekt? Grzesznie pyszny.
To wypiek, który nie tylko robi wrażenie smakiem, ale też wyglądem – idealnie nadaje się na świąteczny stół, urodziny lub… po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś dekadenckiego. Pamiętaj tylko, żeby uprzedzić gości – ten deser zdecydowanie nie jest bezalkoholowy!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do formy
- Poncz:
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 kostki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 0,5 tabliczki czekolady 60% kakao
- 200 ml rumu
- Bita śmietana:
- 4 szklanki śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- wrzątek do rozpuszczenia żelatyny
- Dodatkowo:
- polewa czekoladowa lub czekolada starta na wiórki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby przygotować biszkopt trzeba ubić jajka z cukrem, aż ten całkowicie się rozpuści. nie przerywając miksowania doda ocet, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką niedużej tortownicy (średnica ok. 22 cm). Więcej na temat w artykule Jak upiec idealny biszkopt.
- Biszkopt piec ok. 25 min w temperaturze 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i w jeszcze ciepłym cieście porobić dziurki, na przykład trzonkiem drewnianej łyżki. Powinny mieć one średnicę ok 5-7 mm, a właściwy odstęp między nimi to ok 2 cm. Tak przygotowany biszkopt odstawić.
- W niedużym garnku zagotować wodę, na garnku z wodą postawić metalową miseczkę lub nieco mniejszy garnek i rozpuścić w nim masło i czekoladę, wlać wodę, dodać kakao i cukier. Mieszać przez chwilę aby składniki się dobrze połączyły, zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Po chili dodać alkohol i dokładnie wymieszać.
- Ciepły jeszcze pącz/krem wlewać do przygotowanych w biszkopcie otworów, wypełnić nim dokładnie całe ciasto, resztę rozprowadzić na wierzchu biszkoptu. Odstawić ciasto, aby całkowicie wystygło. Wystudzone można wstawić na 15-20 minut do lodówki.
- Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku, po czym wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cienkim strumieniem wlewać wystudzoną żelatynę cały czas miksując na wolnych obrotach.
- Śmietanę wyłożyć na schłodzony biszkopt. Wierzch udekorować polewą czekoladową (tu przepis) lub obsypać startą na tarce czekoladą.