Polewa czekoladowa do ciast i tortów: łatwy przepis z kakao i jeszcze 3 składników

2022-04-08
Polewa czekoladowa do ciast i tortów: łatwy przepis z kakao i jeszcze 3 składników
Autor: Shutterstock Każde ciasto polane polewą czekoladową zyskuje 
łatwy
10 min
4

Polewa czekoladowa do ciast i tortów to najlepsze wykończenie twojego cukierniczego arcydzieła. Polewa utrzymuje wilgoć w ciastach biszkoptowych, lśni na tortach orzechowych, wybornie smakuje z lodami i kremami. Czekoladową polewę bardzo łatwo przygotować, ponieważ nie potrzeba do niej czekolady. Do przyrządzenia polewy czekoladowej wystarczą 4 (słownie: cztery!) składniki - kakao, masło, cukier i mleko. Oraz dobre chęci. Zatem zapomnij o gotowych produktach i do dzieła!

Polecamy przepisy na pyszne wykończenie deserów:

Polewa czekoladowa lustrzana do tortów: przepis na lśniącą polewę czekoladową

Ciasto z bazylią i białą czekoladą w polewie jogurtowej: przepis

Orzechowe ciasto z polewą z żółtek: łatwy przepis na przepyszny deser

SKŁADNIKI

  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki wrzucić do rondelka.
  • Podgrzewać do połączenia składników i zagotowania.
  • Jeszcze gorącą polewą polać schłodzone ciasto. 
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę