Bez rondelka, bez wody. Najlepsze jajka gotuję w tym urządzeniu

2025-08-25 11:19

Jajka to świetny pomysł na zdrowe i wartościowe śniadanie. Ugotowane na miękko, twardo lub z półpłynnym żółtkiem zaspokoją głód po nocnej przerwie i dodadzą energii. Do ich przygotowania wcale nie jest potrzebny rondel i woda. Wystarczy umieścić je w Air Fryerze, aby w mig przyrządzić najlepsze śniadanie z jajkami w roli głównej dla całej rodziny.

jajka z Air Fryera
Autor: Shutterstock Pyszne i zdrowe jajka ugotuj w Air Fryerze. Nawet woda nie jest potrzebna.

Czy jedzenie jajek na śniadanie jest zdrowe?

Jajka to popularny składnik dań śniadaniowych. Są łatwo dostępne przez cały rok. Łatwo i szybko można przyrządzić z nich wyborny pierwszy posiłek, który zachwyci nie tylko smakiem. Jajka są sycące, dodają energii i zawierają wiele cennych dla zdrowie witamin, minerałów i substancji odżywczych. Zapewnią dobre samopoczucie przez cały dzień.

  • Wysoka zawartość białka – jajka są doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, produkcji enzymów i hormonów. Śniadanie bogate w białko jest sycące, sprawdzi się na diecie odchudzającej i pomaga utrzymać prawidłową wagę.
  • Źródło witamin i minerałów – jajka zawierają witaminy z grupy B, D, A i K oraz żelazo, fosfor, cynk, jod, selen, potas, wapń i magnez.
  • Źródło antyoksydantów – dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny jajka wspierają wspierają zdrowie oczu i mogą zmniejszać ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
  • Utrzymanie uczucia sytości – białko i tłuszcze zawarte w jajkach pomagają utrzymać uczucie sytości na dłużej niż śniadanie oparte na węglowodanach. Dzięki temu łatwiej jest uniknąć podjadania między posiłkami i utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.
  • Poprawa koncentracji i funkcji poznawczych – zawarta w jajkach cholina wspiera funkcjonowanie mózgu, poprawia pamięć, koncentrację i inne funkcje poznawcze.

W jakiej postaci jajka są najzdrowsze?

Aby jajka były jak najzdrowsze i jednocześnie smaczne, należy odpowiednio je przyrządzić. Warto wybrać sposób, w którym nie jest potrzebny dodatkowy tłuszcz. Najlepsze są więc jajka gotowane na miękko lub twardo. Jest to najprostszy sposób na jajka. Nie wymaga dodawania żadnego tłuszczu. Temperatura gotowania jest niższa niż smażenia, co minimalizuje ryzyko utraty składników odżywczych. Dzięki kontrolowaniu czasu gotowania, można uzyskać jajka z idealnie ściętym lub półpłynnym żółtkiem.

Jajka gotuje się w wodzie z dodatkiem soli lub octu, co pozwala na łatwiejsze obranie ich ze skorupek. Mało kto wie, że jajka można ugotować także w innym urządzeniu. Nie wymaga wody, ani kontrolowania czasu. Bez problemów jajka można ugotować w Air Fryerze. W przeciwieństwie do kuchenki mikrofalowej przyrządzenie jajek w Air Fryerze jest bezpieczne. Od pewnego czasu to urządzenie zyskuje coraz więcej fanów, ponieważ zastępuje piekarnik i wiele innych sprzętów. Pozwala także zaoszczędzić czas i energię.

Jak ugotować jajka w Air Fryerze?

Gotowanie jajek w Air Fryerze jest zaskakująco proste i szybkie. Jest to bezpieczna metoda pozwalająca na przygotowanie perfekcyjnych jajek. W Air Fryerze można przygotować jajka na miękko, z półpłynnym żółtkiem lub na twardo.

Jak więc ugotować jajka w Air Fryerze? To łatwe i nieskomplikowane zadanie, które nie wymaga dodatkowe tłuszczu, a nawet wody. Jajka z Air Fryera są pyszne i zdrowe, więc warto przekonać się do tej metody. Wystarczy ułożyć jajka w jednej warstwie w koszyku urządzenia, tak aby się nie dotykały. Następnie należy ustawić temperaturę i czas. Różnią się w zależności od tego, jakie jajka chce się przygotować. Po ugotowaniu jajka należy natychmiast przełożyć do miski z zimną wodą na około pięć minut. Czynność ta zatrzyma proces gotowania i ułatwi obieranie.

W jakiej temperaturze gotować jajka w Air Fryerze?

Temperatura i czas gotowania jajek w Air Fryerze zależą od tego, jaki efekt chce się osiągnąć. Czas gotowania może się różnić w zależności od modelu Air Fryera i wielkości jajek. Takie informacje warto też sprawdzić w instrukcji obsługi dołączonej do urządzenia. Aby zapobiec pękaniu jajek w czasie gotowania, należy wcześniej wyjąć je z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.

  • Jajka na miękko – 10-12 minut w temperaturze 130-150 stopni C.
  • Jajka z półpłynnym żółtkiem – 12-14 minut w temperaturze 130-150 stopni C.
  • Jajka na twardo – 14-16 minut w temperaturze 130-150 stopni C.

Co można zrobić z jajek na śniadanie?

Jajka to świetny pomysł na pyszne i sycące śniadanie. Dodają energii, stanowią porcję zdrowia i zapewniają dobry humor przez cały dzień. Smakują wyśmienicie same i idealnie komponują się z innymi składnikami, tworząc znakomity posiłek. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na smaczne i pełne zdrowia jajka, które idealnie sprawdzą się na śniadanie. Możecie przyrządzić je tradycyjną metodą lub wykorzystać Air Fryer.

W Air Fryerze możecie przygotować wiele pysznych potraw. Zobaczcie galerię i sprawdźcie przepisy na znakomite dania przyrządzone w tym urządzeniu. Poniżej znajdziecie także quiz z wiedzy o jajkach. 

Jajka – zdrowie w skorupce
Beszamel SE Google News
Quiz: Jajka - prawdy i mity
Pytanie 1 z 15
W Polsce najczęściej jada się jaja:
Jajka