Jak ugotować jajko na miękko? Sposób na idealne jajka na miękko!
Jak gotować jajkana miękko by wyszły za każdym razem? Chciałoby się odpowiedzieć: zwyczajnie. Choć ugotowanie jajka na miękko wydaje się banalnie łatwe, jednak nie zawsze i nie każdemu się udaje. Aby otrzymać idealne jajko na miękko z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem, należy przede wszystkim przestrzegać czasu gotowania. Sprawdź, co zrobić, aby mieć pewność, że tym razem ugotujesz idealne jajko na miękko.

Spis treści
Jak ugotować idealne jajko na miękko?
Sztuka gotowania jajek na miękko pozornie należy do najprostszych. Wystarczy jednak chwila nieuwagi, a jajka robią się twarde. Co należy zrobić, żeby jajka zawsze ugotowały się na miękko?
Czas kluczem do sukcesu
Czas gotowania idealnego jajka na miękko uzależniony jest od wielkości jajek:
- Jajka małe, oznaczone S, gotujemy 3,5 minuty
- Średnie jajka, oznaczone M, gotujemy 4,5 minuty
- Duże jajka, oznaczone L, gotujemy 5,5 minuty
Przygotowanie krok po kroku:
1. Zagotuj wodę w małym garnku, do około 200 ml.
2. Do wody wsyp szczyptę soli, możesz dodać też kropelkę octu. Wtedy jajka nie pękną, a skorupka delikatnie odejdzie.
3. Gdy woda się zagotuje wrzuć do niej jajka i przestrzegaj czasu gotowania dla odpowiedniej wielkości jajka.
4. A jeśli nie wiesz, jaki to rozmiar i nie chce ci się trudzić, to po prostu gotuj jajko przez 4 minuty.
5. Po 4 minutach wyjmij z garnka i zalej zimną wodą.
Nadal głodni? Zobaczcie także, jak ugotować:
Jajko na twardo inaczej, czyli kogel-mogel w skorupce! [WIDEO]
Sprawdzone sposoby na jajko w koszulce
Cloud egg - jajko na chmurce: czym jest? Jak je przygotować?