Jajko na twardo inaczej, czyli kogel-mogel w skorupce! [WIDEO]

Jajko na twardo inaczej, czyli kogel-mogel w skorupce! [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Oryginalne jajka na twardo  otrzymamy  mieszając białko i żółtko w skorupce - przed ugotowaniem jajka!

Jajko na twardo nie musi być nudne! Przy użyciu małego triku możemy urozmaicić jego wygląd, nie tracąc nic na smaku. "Wymieszane" jajko może także nieźle zmieszać naszych gości, kiedy poprosimy ich, aby po wyglądzie odgadli czym udekorowaliśmy serwowane kanapki. Jak zrobić kogel-mogel w skorupce?

Do wykonania naszego kuchennego tricku niezbędne będzie jajko, woreczek foliowy, dwa sznurki oraz bluzka z długim rękawem, najlepiej mało elastyczna. Nasze jajko zawijamy w woreczek foliowy w celu zabezpieczenia, po czym chowamy je w połowie długości rękawa. Przy użyciu sznurków "mocujemy" jajko w rękawie, zawiązując sznurki na koszuli po obu jego stronach (odległość między supłami powinna wynosić około 10 cm).

Tak przygotowani przechodzimy do "mieszania". Łapiemy koszulę za dwa końce rękawa i kręcimy jajkiem (ruch nadgarstkami jak przy skakaniu na skakance). Gdy rękaw skręci się dostatecznie mocno, energicznym ruchem rąk na zewnątrz prostujemy go, wprawiając przy okazji jajko w wibracje. Czynność powtarzamy około 15 razy.

Jeśli nie jesteśmy pewni czy jajko zostało dostatecznie zmieszane, możemy sprawdzić skuteczność tricku przy użyciu latarki. Podświetlone od spodu "wymieszane" jajko powinno przepuszczać zdecydowanie mniej światła niż to zwykłe.

Kiedy udało nam się osiągnąć zamierzony efekt, nie pozostaje nam nic innego niż ugotowanie jajka. Przed włożeniem go do wody warto nakłuć jego skorupkę, aby nie pękło w kontakcie z wrzątkiem. Ugotowane jajko obieramy. Jego zawartość powinna być jednolitej kremowej barwy. Smacznego!

>>>ZOBACZ FILM - jak zmieszać jajko:

Ocena: 5