Omlet z cukinią, który zawsze wychodzi. Idealny nie tylko na śniadanie

Omlet z cukinią, który zawsze wychodzi. Idealny nie tylko na śniadanie
Autor: Shutterstock Omlet z cukinią można z powodzeniem zajadać na śniadanie, lunch lub ciepłą kolację
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Choć przyjęło się uważać omlet za klasyczne danie śniadaniowe, omlet z cukinią nadaje się na tylko na poranny posiłek, ale też na lunch lub ciepłą kolację. Idealne danie na letni posiłek

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia (ok 300 g)
  • 4 jajka
  • łyżeczka oleju
  • sól i pieprz
  • szczypta kurkumy
  • szczypta ziół prowansalskich
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię myjemy, kroimy plastry i podsmażamy minutę na oleju, oprószamy przyprawami.
  • Jajka wybijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem albo mikserem, wylewamy na patelnię do cukinii.
  • Mieszamy wszystko, przykrywamy patelnię przykrywką i podgrzewamy na niewielkim ogniu do czasu, aż omlet się zetnie.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej