Jajka na twardo mieszam z twarogiem i tym składnikiem. Ta pasta do chleba jest pyszna i uniwersalna

pasta jajeczna z twarogiem i chrzanem
Autor: Shutterstock Weź jajka na twardo i wymieszaj z tymi produktami. W mig zrobisz znakomitą pastę kanapkową.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co zrobić z jajek i sera białego? Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie domowej pasty do chleba, która zaskoczy pysznym smakiem i bardzo łatwym przygotowaniem. Jej smak podkręca jeden nieoczywisty składnik, który zwykle podaje się do pieczonych mięs. Co to takiego? Poznajcie prosty i szybki przepis na pyszną pastę jajeczną z twarogiem oraz tartym chrzanem.

Czy jajko pasuje do twarogu?

Ugotowane na twardo jajko świetnie komponuje się z serem twarogowym. Po połączeniu tych dwóch składników powstaje baza do przyrządzenia domowej pasty do chleba. W tym sprawdzonym przepisie oprócz jajek i twarogu wykorzystuje się inne składniki, które doskonale podkreślają smak smarowidła. Są łatwo dostępne i można je kupić bez względu na porę roku.

Sekretnym składnikiem pasty kanapkowej jest tarty chrzan, który nadaje ostrą nutę. Składniki scala majonez i musztarda. Uzupełnieniem jest posiekany szczypiorek oraz dwie przyprawy, czyli sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić pastę z jajek, twarogu i chrzanu?

Pyszna pasta jajeczna z dodatkiem twarogu i chrzanu jest łatwa i szybka. Przepis został podzielony na kilka bardzo prostych kroków. Warto pamiętać, aby jajka ugotować wcześniej i odstawić do ostygnięcia. Dzięki temu łatwiej jest je obrać i posiekać.

Przepis na pełną smaku pastę z jajek na twardo i sera twarogowego, której smak podkręca chrzan, nie jest skomplikowany. Wystarczy nóż i deska, aby po kilku minutach cieszyć się wybornym smakiem pysznej domowej pasty kanapkowej.

  • 1. krok – rozgniecenie twarogu
  • 2. krok – posiekanie jajek i wymieszanie ich z twarogiem
  • 3. krok – dodanie chrzanu i pozostałych składników
  • 4. krok – wymieszanie i doprawienie pasty jajecznej

Jak podawać pastę jajeczną z twarogiem i chrzanem?

Pyszna pasta jajeczna z twarogiem podkręcona chrzanem ze słoiczka jest uniwersalna. Dzięki dostępności składników można ją robić przez cały rok. Świetnie smakuje z chlebem, bułeczkami czy chrupiącymi tostami. Dlatego można serwować ją na śniadanie. Smarowidło z jajek i twarogu to również pomysł na ciekawą przekąskę. Smacznie komponuje się ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Dobrym dodatkiem są też nachosy i paluszki grissini.

SKŁADNIKI

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
  • Jajka obrać i drobno posiekać. Dodać do twarogu i wymieszać.
  • Dodać posiekany szczypiorek, musztardę i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać od razu z ulubionym pieczywem.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej