Jajka na twardo mieszam z twarogiem i tym składnikiem. Ta pasta do chleba jest pyszna i uniwersalna
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Co zrobić z jajek i sera białego? Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie domowej pasty do chleba, która zaskoczy pysznym smakiem i bardzo łatwym przygotowaniem. Jej smak podkręca jeden nieoczywisty składnik, który zwykle podaje się do pieczonych mięs. Co to takiego? Poznajcie prosty i szybki przepis na pyszną pastę jajeczną z twarogiem oraz tartym chrzanem.
Czy jajko pasuje do twarogu?
Ugotowane na twardo jajko świetnie komponuje się z serem twarogowym. Po połączeniu tych dwóch składników powstaje baza do przyrządzenia domowej pasty do chleba. W tym sprawdzonym przepisie oprócz jajek i twarogu wykorzystuje się inne składniki, które doskonale podkreślają smak smarowidła. Są łatwo dostępne i można je kupić bez względu na porę roku.
Sekretnym składnikiem pasty kanapkowej jest tarty chrzan, który nadaje ostrą nutę. Składniki scala majonez i musztarda. Uzupełnieniem jest posiekany szczypiorek oraz dwie przyprawy, czyli sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Jak zrobić pastę z jajek, twarogu i chrzanu?
Pyszna pasta jajeczna z dodatkiem twarogu i chrzanu jest łatwa i szybka. Przepis został podzielony na kilka bardzo prostych kroków. Warto pamiętać, aby jajka ugotować wcześniej i odstawić do ostygnięcia. Dzięki temu łatwiej jest je obrać i posiekać.
Przepis na pełną smaku pastę z jajek na twardo i sera twarogowego, której smak podkręca chrzan, nie jest skomplikowany. Wystarczy nóż i deska, aby po kilku minutach cieszyć się wybornym smakiem pysznej domowej pasty kanapkowej.
- 1. krok – rozgniecenie twarogu
- 2. krok – posiekanie jajek i wymieszanie ich z twarogiem
- 3. krok – dodanie chrzanu i pozostałych składników
- 4. krok – wymieszanie i doprawienie pasty jajecznej
Jak podawać pastę jajeczną z twarogiem i chrzanem?
Pyszna pasta jajeczna z twarogiem podkręcona chrzanem ze słoiczka jest uniwersalna. Dzięki dostępności składników można ją robić przez cały rok. Świetnie smakuje z chlebem, bułeczkami czy chrupiącymi tostami. Dlatego można serwować ją na śniadanie. Smarowidło z jajek i twarogu to również pomysł na ciekawą przekąskę. Smacznie komponuje się ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Dobrym dodatkiem są też nachosy i paluszki grissini.
SKŁADNIKI
- 500 g twarogu półtłustego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
- Jajka obrać i drobno posiekać. Dodać do twarogu i wymieszać.
- Dodać posiekany szczypiorek, musztardę i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać od razu z ulubionym pieczywem.