Chrzan - właściwości i zastosowania chrzanu pospolitego

2019-03-01 11:25
chrzan
Autor: Shutterstock Sprawdź, co odpowiada za ostry, wyrazisty smak chrzanu.

Chrzan, czyli popularna warzucha, od wieków gości na polskim stole. To znakomity dodatek do wielu potraw, o intensywnym, ostrym smaku i znakomitych właściwościach prozdrowotnych.

Poznaj właściwości chrzanu!

Chrzan pospolity to jedna z ulubionych przypraw pojawiających się na polskim stole. Korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ćwikły, ryb, ogórków kiszonych, białego sera, a także jako dodatku do musztard, sosów, kremów i majonezów.

Chrzan - właściwości

Chrzan wspomaga odchudzanie, obniża ciśnienie krwi, łagodzi choroby układu oddechowego, wzmacnia kości, wspomaga układ odpornościowy i serce, stymuluje trawienie i zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej u niemowląt. Ale przede wszystkim chrzan może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka ze względu na wysoki poziom glukozynolanów. Chrzan działa grzybobójczo, bakteriobójczo i wykrztuśnie, przeciwreumatycznie i pobudza soki trawienne, dlatego często wykorzystywany jest w medycynie. Obieranie i ucieranie chrzanu może być trudnym zadaniem, ponieważ ​​wydziela drażniące oczy i nos opary. Należy zachować ostrożność podczas obierania.

Chrzan - składniki odżywcze

Korzeń chrzanu zawiera błonnik pokarmowy, witaminę C, witaminy z grupy B (kwas foliowy!), witaminę E i oraz sole minerały - potas, wapń, magnez, cynk i mangan. Chrzan ma wiele zastosowań, dużo smaku i zero tłuszczu. W 1 łyżce przygotowanego chrzanu jest tylko 6 kcal, 1,4 g węglowodanów, 14 mg sodu, 44 mg potasu, 9 mg wapnia i 5 mg fosforu. To daje bardzo dużo możliwości wykorzystania go nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia.

Dlaczego chrzan jest ostry?

Chrzan jest aromatyczną przyprawą i charakteryzuje się ostrym smakiem. Swoją pikantność chrzan zawdzięcza organicznemu związkowi chemicznemu o nazwie izotiocyjanian allilu. Bezbarwna lub jasnożółta ciecz, słabo rozpuszczalna w wodzie, doskonale rozpuszczalna w większości rozpuszczalników organicznych – odpowiada również za ostry smak wasabi i musztard. Związek ten powstaje w wyniku reakcji chemicznej wyłącznie w środowisku obojętnym (z wodą, octem) pomiędzy enzymem mirozynazą a glukozynolanem synigryną.

Jak zrobić dobry chrzan domowy? Porady krok po kroku

Przepis na rozgrzewającą zupę chrzanową

Jak zrobić dobry chrzan domowy?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE