Jajka na twardo: jak prawidłowo ugotować jajka na twardo [WIDEO]
Jajka na twardo to prawdziwy poemat kulinarny. Jajko ugotowane na twardo można zjeść na kanapce, w sałatce, paście jajecznej lub nadziewane. Możliwości jest wiele. Jak prawidłowo ugotować jajko na twardo? Co zrobić, żeby żółtko zachowało ładny kolor? I dlaczego czasami wokół żółtka robi się zielonkawa otoczka? Gotowanie jaj na twardo nie ma przed nami tajemnic.
Spis treści
- Jajka na twardo: gotowanie
- Jak ugotować jajko na twardo? To proste
- Do czego używa się jajek na twardo?
Jajka na twardo: gotowanie
Ugotowanie idealnych jaj na twardo wydaje się zadaniem całkiem prostym, w porównaniu z przyrządzaniem jajek na miękko. Te drugie wymagają od nas stałej uwagi i liczenia czasu, gdyż jedna minuta może zaważyć na tym, czy jajka ugotują się odpowiednio - będą ścięte, ale z płynnym żółtkiem. Niestety okazuje się, że gotowanie jaj na twardo też może przysporzyć nieco kłopotu. Aby uniknąć wątpliwości zastosuj się do naszych wskazówek.
Woda zawsze powinna zakrywać jajka.
Nigdy nie wrzucamy jajek do już gotującej się lub podgrzanej wody, gdyż na skutek szoku termicznego jajka po prostu pękną.
Zawsze gotujemy jajka na średnim ogniu tak, aby woda lekko wrzała – jeśli woda będzie gotowała się zbyt gwałtownie, jajka mogą popękać od ciągłego obijania się o dno i ścianki garnka.
Po 5 minutach jajko ugotuje się na miękko. Po 8 minutach jajko będzie ugotowane na twardo, jednak żółtko może być jeszcze dość miękkie. Dlatego do jajek faszerowanych jajka gotuje się 9-10 minut.
Jeśli jajko zostanie dłużej w wodzie, wokół żółtka może pojawić się ciemna – szaro-zielonkawa obwódka. To efekt utleniania się związków siarki zawartych w białku jajka. Obwódka zawsze świadczy o przegotowaniu jajka.
Jak ugotować jajko na twardo? To proste
Do garnka nalać wody.
Włożyć jajka i postawić garnek na średnim ogniu.
Czekać aż woda się zagotuje.
Od momentu zagotowania wody, jajka powinny się gotować 9-10 minut.
Garnek zdjąć z ognia, wylać gorącą wodę z garnka.
Wlać na jej miejsce zimną wodę, aby lekko schłodzić jajka i zatrzymać proces gotowania.
Po wystudzeniu jajka obtłuc i obrać.
Zobacz także:
Obieranie jajek na twardo: co zrobić, żeby jajka na twardo łatwo się obierały ze skorupki?
Jajka na twardo po świętach: Jak przechowywać?
Jaja: wszystko o chemii, jaka rządzi jajkiem!
Jajko na twardo inaczej, czyli kogel-mogel w skorupce!
Do czego używa się jajek na twardo?
Jajka ugotowane na twardo używa się do sałatek, ponieważ to dobre, wręcz wzorcowe źródło białka.
Pasty jajeczne również robi się z jajek ugotowanych na twardo.
Jajka na twardo można również nadziewać po przekrojeniu na pół i usunięciu żółtka. Żółtka rozciera się i łączy z innymi dodatkami, aby ponownie napełnić nimi zagłębienia w białku.
Jajka faszerowane - 28 przepisów na faszerowane jaja
Jajka na twardo podaje się z francuskim sosem Gribiche oraz zielonym sosie frankfurckim.