Jajka faszerowane - 28 przepisów na faszerowane jaja

2025-03-27 9:57

Jajka faszerowane to smaczna przekąska, którą możemy przygotować w bardzo wielu wersjach. Na ciepło i na zimno, zawsze smakują znakomicie. Podajemy wam 28 pomysłów na nadzienie do faszerowanych jajek. Na Wielkanoc jak znalazł!

Jajka faszerowane - 28 przepisów na faszerowane jaja
Autor: Shutterstock Faszerowane jajka to wielkanocne must have

Spis treści

  1. Jajka faszerowane na zimno bezmięsne
  2. Jajka faszerowane na zimno wędliną
  3. Jajka faszerowane na zimno z rybą
  4. Jajka faszerowane na ostro
  5. Jajka faszerowane w wersji fit
  6. Jajka faszerowane w wersji de lux
  7. Jajka faszerowane na ciepło
  8. Jajka faszerowane gwiazd

Jajka faszerowane na zimno bezmięsne

Najpopularniejszy farsz do jajek składa się z podsmażonych na maśle pieczarek wymieszanych z żółtkami i przykrytych kleksem majonezu. Niekiedy posypuje się je również siekaną zieleniną. Jajka można również nadziać burakami, awokado, a nawet śliwkami.

Jajka faszerowane na zimno wędliną

Wolicie coś bardziej konkretnego? Farsze z wędliną sycą na dłuższy czas i nadają jajkom charakterystycznego smaku.

Jajka faszerowane na zimno z rybą

Oto kilka propozycji dla miłośników owoców morza. Jajko i ryba to wdzięczne połączenie smaków i duża porcja białka, która na długo zaspokaja głód.

Jajka faszerowane na ostro

Dotychczasowe propozycje uznajesz za zbyt mdłe lub mało wyraziste dla fascynata ostrych dań? Sprawdź więc dwie wersje na ostro - o różnych stopniach pikantności. Dla każdego coś dobrego.

Jajka faszerowane w wersji fit

Jajko to składnik wielu diet. Faszerowane świeżymi warzywami lub kiełkami stają się znakomitą przekąską dla osób dbających o linię.

Jajka faszerowane w wersji de lux

W wykwintnej opcji jajka można podać z krewetkami lub kawiorem. W tym wypadku ogranicza nas tylko zasobność portfela.

Jajka faszerowane na ciepło

Jajka faszerowane można również przygotować w wersji na ciepło. Świetnie smakują zapieczone w piekarniku lub obsmażone na patelni.

Jajka faszerowane gwiazd

Jajka faszerowane to przystawka lubiana przez wszystkich - również przez gwiazdy i znanych mistrzów kuchni. Sprawdź, w jakiej wersji jajka nadziewane lubią Magda Gessler, Konrad Gaca, Jan Kuroń i Ania Lewandowska.

Zobacz galerię z najlepszymi przepisami na jajka faszerowane, które świetnie sprawdzą się w czasie świąt wielkanocnych i nie tylko. Poniżej znajdziesz także szybki quiz o jajkach.

Jajka – zdrowie w skorupce
Quiz: Jajka - prawdy i mity
Pytanie 1 z 15
W Polsce najczęściej jada się jaja:
Jajka
Listen on Spreaker.
Beszamel SE Google News