Jaja faszerowane pieczarkami

2020-10-23
Judyta Wanicka
Jajka faszerowane pieczarkami
Autor: Shutterstock.com Jajka faszerowane pieczarkami podane z pieczywem
łatwy
40 min
8

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami z kleksem majonezu to najlepszy pomysł na imprezową przekąskę oraz święta wielkanocne. Połówki jajek wystarczy nadziać farszem z pieczarek i żółtek, do tego posikana natka pietruszki i gotowe! To znacznie ciekawsze niż zwykłe jaja z majonezem. 

Składniki

4 jajka

4 duże pieczarki

1 ząbek czosnku

łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżeczki majonezu

sól

pieprz

sałata

szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na pół.

Żółtka wyjmujemy do miski i rozgniatamy widelcem. 

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy na oliwie z wyciśniętym czosnkiem, aż woda odparuje z grzybów.

Gdy pieczarki ostygną, łączymy je z żółtkami. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez oraz sól i pieprz. Mieszamy.

Majonez dodajemy w takiej ilości, aby farsz się ładnie połączył.

Gotowym farszem napełniamy białka. Wierzch tak przygotowanych jaj dekorujemy kleksem majonezu.

Połówki jajek układamy na liściach sałaty i posypujemy szczypiorkiem.

Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?