Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Pieczarki - właściwości i kalorie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczarki zawdzięczają swoją popularność charakterystycznemu aromatowi i dużej dostępności

Pieczarki to bardzo uniwersalne grzyby. Są dostępne przez cały rok i mogą wzbogacić smak wielu potraw, a wielu są bazowym składnikiem. Czy poza tym że są smaczne, mają również wartości odżywcze? Jakie właściwości mają pieczarki?

Gdzie rosną pieczarki?

Pieczarki to grzyby głównie hodowlane. Uprawia się je w specjalnych halach uprawowych, gdzie utrzymywane są optymalne warunki do ich wzrostu. A pieczarka potrzebuje odpowiedniej temperatury i dostępu świeżego powietrza. Brak tego ostatniego powoduje, że rozrasta się twardy trzon grzyba, a nie jędrny i najbardziej lubiany kapelusz. Pieczarki można sobie również wyhodować w domu - pamiętając o zapewnieniu grzybom odpowiednich warunków. Na łąkach i nieużytkach można spotkać dziko rosnące pieczarki, czasem wyrastają także w ogrodzie. Pamiętajmy jednak, że zanim przyrządzimy grzyby, należy się upewnić, że to rzeczywiście są pieczarki. Powinny mieć biały trzon i kapelusz, a pod kapeluszem różowo-beżową blaszkę.

Rodzaje pieczarek

 Na rynku dostępne są trzy rodzaje pieczarek uprawnych:

  • Pieczarki białe - są najpopularniejsze w Polsce. Występują w wielu rozmiarach - od małych minipieczarek wielkości paznokcia do okazałych egzemplarzy wielkości dziecięcej dłoni. Jak nazwa wskazuje są koloru białego z beżowymi blaszkami.

  • Pieczarki brązowe - o brunatnych łebkach i intensywnym aromacie. Znakomicie nadaje się do potraw o intensywnym smaku.

  • Pieczarka portobello - mają "przybrudzone" i znacznie większe od popularnej białej pieczarki kapelusze (nawet do 10 cm średnicy). Są też od nich jędrniejsze i znakomicie przyjmują inne smaki.

Pieczarki portobello: co to za grzyby?

Co zrobić z portobello? Zapiekane grzyby portobello z camembertem

Właściwości pieczarek

Wbrew temu, co przez wiele lat twierdzono, pieczarki to znakomite źródło składników odżywczych. Zaliczane są do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz odżywiania organizmu, wpływa na niego wzmacniająco. A pieczarki mają się czym pochwalić. Zawierają wartościowe białko, są źródłem błonnika pokarmowego (najwięcej jest go w pieczarkach białych) i dobrze przyswajalnych tłuszczów. Ponadto wraz z nimi dostarczamy organizmowi potasu, selenu, miedzi i jodu oraz witaminy A,E, z grupy B oraz D (zwłaszcza pieczarki brązowe).

Pieczarki - kalorie

Pieczarki są niskokaloryczne - zjadając 100 g tych grzybów dostarczamy organizmowi zaledwie 22 kcal. Ponadto, dzięki zawartości błonnika, wpływają pozytywnie na przemianę materii, a także sycą na długo. Podobno dieta odchudzająca bogata w grzyby pozwala uniknąć efektu jo-jo.

Odchudzająca sałatka z pieczarkami i szpinakiem

Gdzie kupować i jak przechowywać pieczarki?

Pieczarki dostępne są właściwie w każdym markecie i warzywniaku. Wybierajmy te grzyby, które są jędrne, bez oznak więdnięcia. Nie powinny być także poobijane, ani mieć przebarwień na kapeluszach. Pieczarki przechowujemy w lodowce w plastikowym lub szklanym naczyniu. Nie należy ich przykrywać, ani myć przed włożeniem do lodówki. Białe pieczarki przechowujemy tak 3-4 dni, brązowe są nieco trwalsze i mogą pozostać w lodówce do tygodnia. Jeśli zajdzie taka potrzeba, pieczarki można również zamrozić. Przed mrożeniem warto je pokroić w plasterki lub kostkę.

Co zrobić z pieczarek?

Pomysłów na pieczarkowe dania jest bez liku. Świeże pieczarki można jeść na surowo, dodając na przykład do sałatek. Świetnie smakuje również świeży chleb posmarowany masłem i obłożony surowymi, pokrojonymi w niezbyt grube plastry pieczarkami. Jeśli jesteście wielbicielami surowych pieczarek pamiętajcie jednak, żeby je dokładnie umyć i obrać z pokrywającej kapelusz błonki.

Jeśli jednak jesteście zwolennikami obróbki termicznej grzybów, to i tu pomysłów nie zabraknie. Pieczarki można gotować, dusić, piec, grilować, smażyć, marynować , kisić, panierować. Każde danie urozmaicają swoim aromatem. Poniżej pozostawiamy tylko kila pomysłów na pieczarkowe przysmaki.

Pieczarki faszerowane - przepisy

PIECZARKI FASZEROWANE: sprawdzony przepis wegetariański

Portobello faszerowane fetą - przepis na pieczarki z serem

Pieczarki nadziewane czosnkiem i pietruszką z grilla

Pieczarki z grilla

Grillowane portobello z farszem - podajemy dobry przepis!

Szaszłyki z kurczaka i pieczarek z grilla

Grillowane pieczarki portobello, nadziewane ziemniakami i batatami

Pieczarki marynowane

Sałatka z marynowanych pieczarek: przepis siostry Anastazji

Grzyby marynowane na 3 sposoby

Ocena: 4,8