Pieczarki portobello: co to za grzyby? Czym się różnią od zwykłych pieczarek? [WIDEO]

2018-02-20 14:51 Magdalena Odziemczyk
grzyby-portobello-co-to-za-grzyby-jak-je-rozpoznac.jpg
Autor: Shutterstock Portobello różnią się od zwykłych pieczarek kolorem, wyglądem, a smakosze twierdzą, że także smakiem

Piękna nazwa i wyjątkowy smak - tak opisać można grzyby portobello, które zdobywają coraz więcej miłośników. A czym właściwie są portobello, często spotykane pod nazwą pieczarki portobello? Dowiesz się z poniższego tekstu.

Portobello a pieczarka: czym się różnią?

Grzyby portobello to tak naprawdę nieco odmieniona, dobrze znana w Polsce pieczarka. Różnice między nią a portobello tkwią głównie w kolorze i wielkości.

Pieczarka portobello jest nieco większa i bardziej mięsista. W przeciwieństwie do bielutkiej pieczarki ma mocno „pobrudzony”, czyli znacznie ciemniejszy kapelusz. Smakosze, którzy wykorzystują portobello w kuchni, zachwalają zdolność grzybka do pochłaniania aromatów i ciekawszy smak od tego, którym pochwalić się mogą jego bielsze kuzynki, czyli znane wszystkim pieczarki.

Co zrobić z grzybów portobello?

Grzyby portobello można jeść faszerowane z migdałami, pieczone, duszone, w sosie, w winie czy na sałacie. Sposobów na grzyby portobello są już setki, jeśli nie tysiące. Doceniają je również smakosze nad Wisłą. I wielu dopiero po ich kupieniu odkrywa, co kryje się pod tą piękną, ale i obco brzmiącą nazwą.

ZOBACZ TEŻ PRZEPISY NA PORTOBELLO:

>>> Grzyby portobello zapiekane z camembertem

>>> Grzyby portobello zapiekane z kuskusem

>>> Portobello nadziewane serem feta i oliwkami

ZOBACZ WIDEO i poznaj pieczarki portobello

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE