Spis treści
Portobello a pieczarka: czym się różnią?
Grzyby portobello to tak naprawdę nieco odmieniona, dobrze znana w Polsce pieczarka. Różnice między nią a portobello tkwią głównie w kolorze i wielkości.
Pieczarka portobello jest nieco większa i bardziej mięsista. W przeciwieństwie do bielutkiej pieczarki ma mocno „pobrudzony”, czyli znacznie ciemniejszy kapelusz. Smakosze, którzy wykorzystują portobello w kuchni, zachwalają zdolność grzybka do pochłaniania aromatów i ciekawszy smak od tego, którym pochwalić się mogą jego bielsze kuzynki, czyli znane wszystkim pieczarki.
Co zrobić z grzybów portobello?
Grzyby portobello można jeść faszerowane z migdałami, pieczone, duszone, w sosie, w winie czy na sałacie. Sposobów na grzyby portobello są już setki, jeśli nie tysiące. Doceniają je również smakosze nad Wisłą. I wielu dopiero po ich kupieniu odkrywa, co kryje się pod tą piękną, ale i obco brzmiącą nazwą.
ZOBACZ TEŻ PRZEPISY NA PORTOBELLO:
>>> Grzyby portobello zapiekane z camembertem
>>> Grzyby portobello zapiekane z kuskusem
>>> Portobello nadziewane serem feta i oliwkami