Co zrobić z portobello? Zapiekane grzyby portobello z camembertem
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Portobello to grzyby z rodziny pieczarek. Są większe od tradycyjnej pieczarki i mają bardziej intensywny smak. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Proponuje zaserwować zapiekane portobello z camembertem w aromatycznej marynacie.
ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY NA PORTOBELLO:
>>> Grzyby portobello zapiekane z kuskusem
>>> Portobello nadziewane serem feta i oliwkami
OBEJRZYJ WIDEO i poznaj zalety pieczarek portobello
SKŁADNIKI
- 4 grzyby portobello
 - ser camembert
 - 1 łyżka masła, oliwa
 - marynata:
 - 2 łyżki oliwy
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
 - ¼ łyżeczki chili
 - ¼ łyżeczki ziół prowansalskich
 - sól i pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby portobello oczyścić, odciąć trzonki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, obtoczyć w niej grzyby i ułożyć w misce blaszkami do góry, zalewając pozostałą marynatą. Odstawić na 20-30 minut.
 - Po wyjęciu z marynaty grzyby portobello obsmażamy na rozgrzanej oliwie z masłem z obu stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, blaszkami do góry, przykrywając plasterkami sera.
 - Zapiekamy do rozpuszczenia sera ok. 5-10 minut. Podajemy z bagietką.