Co zrobić z portobello? Zapiekane grzyby portobello z camembertem

Maria Olczak
Co zrobić z portobello? Zapiekane grzyby portobello z camembertem
Autor: Shutterstock Grzyby portobello pieczone z serem
łatwy
20 min
4

Portobello to grzyby z rodziny pieczarek. Są większe od tradycyjnej pieczarki i mają bardziej intensywny smak. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Proponuje zaserwować zapiekane portobello z camembertem w aromatycznej marynacie.

ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY NA PORTOBELLO:

>>> Grzyby portobello zapiekane z kuskusem

>>> Portobello nadziewane serem feta i oliwkami

OBEJRZYJ WIDEO i poznaj zalety  pieczarek  portobello

SKŁADNIKI

  • 4 grzyby portobello
  • ser camembert
  • 1 łyżka masła, oliwa
  • marynata:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • ¼ łyżeczki chili
  • ¼ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby portobello oczyścić, odciąć trzonki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, obtoczyć w niej grzyby i ułożyć w misce blaszkami do góry, zalewając pozostałą marynatą. Odstawić na 20-30 minut.
  • Po wyjęciu z marynaty grzyby portobello obsmażamy na rozgrzanej oliwie z masłem z obu stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, blaszkami do góry, przykrywając plasterkami sera.
  • Zapiekamy do rozpuszczenia sera ok. 5-10 minut. Podajemy z bagietką.
Maria Olczak