Grzyby portobello zapiekane z kuskusem - pomysł na obiad

2021-03-29
Maria Olczak
Grzyby portobello zapiekane z kuskusem - pomysł na obiad
Autor: thinkstockphotos.com Pieczone grzyby portobello, czyli znakomity pomysł na wegetariański obiad
łatwy
40 min
4

Z aromatycznych grzybów portobello można łatwo przygotować pyszny obiad wegetariański. Dodatek kaszy kuskus sprawi, że danie będzie sycące i pożywne. Sprawdź, jak zrobić grzyby portobello zapiekane z kuskusem, suszonymi pomidorami oraz serem.

Zobacz także:

SKŁADNIKI

  • 4 grzyby portobello
  • 1 szalotka lub nieduża cebula
  • 6 łyżek kuskusu
  • 4 suszone pomidory
  • 4 łyżki startego sera gouda (np. z Rospudy)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, chilli, sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby portobello oczyścić, wyłamać trzonki. Kapelusze skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i chilli - odstawić na ok. pół godziny.
  • Kuskus zalać wrzątkiem tak, żeby był przykryty na ok. 1/2 cm - i odstawić na 5 minut.
  • Trzonki portobello i szalotkę posiekać, przesmażyć na oleju, dodać posiekane pomidory, jeszcze chwilę razem smażyć.
  • Wymieszać razem z kuskusem, koperkiem i startym serem, doprawić do smaku.
  • Farszem nadziać grzyby, wierzch skropić olejem, przykryć i piec 20 minut w temp. 200 st., a potem odkryć i piec jeszcze 10 minut.
Maria Olczak