Portobello faszerowane fetą - przepis na faszerowane pieczarki

Przepis na pieczarki portobello nadziewane fetą, czarnymi oliwkami, pomidorami i anchois pochodzi z kuchni greckiej. Faszerowane pieczarki można przygotować w piekarniku lub na grillu. Nadziewane kapelusze grzybów świetnie nadają się na ciepłą kolację, a także jako przekąska na przyjęcie. Sprawdź, jak zrobić nadziewane pieczarki portobello w śródziemnomorskim wydaniu.
12 pieczarek (większych)
sok z cytryny
300 ml białego wytrawnego wina
Na nadzienie:
80 g czarnych oliwek
8 filetów anchois
200 g sera typu feta
3 pomidory
duża cebula
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
1-2 łyżki posiekanego koperku
sól
czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pieczarki oczyść, wykręć trzony i pokrój je w kostkę. Kapelusze skrop sokiem z cytryny. '''
Posiekaj oliwki, anchois i fetę. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Pomidory przez chwilę blanszuj (włóż do garnka z wrzącą wodą), wyjmij, obierz, miąższ pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój.
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy. Podsmaż na niej cebulę, czosnek i pokrojone trzony grzybów. Wmieszaj oliwki, sardele i pomidory.
Zawartość patelni wymieszaj w misce z fetą i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Kapelusze portobello napełnij nadzieniem i włóż do żaroodpornej formy. Wlej do formy wino, kapelusze skrop resztą oliwy. Formę przykryj folią aluminiową.
Pieczarki zapiekaj 15 minut w piekarniku (przy włączonym termoobiegu obniż temperatury do 160 stopni C), po czym zdejmij folię i zapiekaj odkryte jeszcze 5–10 minut.