Portobello faszerowane fetą - przepis na faszerowane pieczarki

2018-02-20
Portobello faszerowane fetą - przepis na faszerowane pieczarki
Autor: Shutterstock Pieczarki portobello faszerowane po grecku 
łatwy
45 min
4

Przepis na pieczarki portobello nadziewane fetą, czarnymi oliwkami, pomidorami i anchois pochodzi z kuchni greckiej. Faszerowane pieczarki można przygotować w piekarniku lub na grillu. Nadziewane kapelusze grzybów świetnie nadają się na ciepłą kolację, a także jako przekąska na przyjęcie. Sprawdź, jak zrobić nadziewane pieczarki portobello w śródziemnomorskim wydaniu. 

Składniki

12 pieczarek (większych)

sok z cytryny

300 ml białego wytrawnego wina

Na nadzienie:

80 g czarnych oliwek

8 filetów anchois

200 g sera typu feta

3 pomidory

duża cebula

2 ząbki czosnku

6 łyżek oliwy z oliwek

1-2 łyżki posiekanego koperku

sól

czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pieczarki oczyść, wykręć trzony i pokrój je w kostkę. Kapelusze skrop sokiem z cytryny. '''

Posiekaj oliwki, anchois i fetę. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Pomidory przez chwilę blanszuj (włóż do garnka z wrzącą wodą), wyjmij, obierz, miąższ pokrój w kostkę.

Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój.

Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy. Podsmaż na niej cebulę, czosnek i pokrojone trzony grzybów. Wmieszaj oliwki, sardele i pomidory.

Zawartość patelni wymieszaj w misce z fetą i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Kapelusze portobello napełnij nadzieniem i włóż do żaroodpornej formy. Wlej do formy wino, kapelusze skrop resztą oliwy. Formę przykryj folią aluminiową.

Pieczarki zapiekaj 15 minut w piekarniku (przy włączonym termoobiegu obniż temperatury do 160 stopni C), po czym zdejmij folię i zapiekaj odkryte jeszcze 5–10 minut.

ZOBACZ WIDEO i poznaj  zalety  pieczarek portobello!