Portobello faszerowane fetą - przepis na faszerowane pieczarki
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Przepis na pieczarki portobello nadziewane fetą, czarnymi oliwkami, pomidorami i anchois pochodzi z kuchni greckiej. Faszerowane pieczarki można przygotować w piekarniku lub na grillu. Nadziewane kapelusze grzybów świetnie nadają się na ciepłą kolację, a także jako przekąska na przyjęcie. Sprawdź, jak zrobić nadziewane pieczarki portobello w śródziemnomorskim wydaniu.
ZOBACZ WIDEO i poznaj zalety pieczarek portobello!
SKŁADNIKI
- 12 pieczarek (większych)
- sok z cytryny
- 300 ml białego wytrawnego wina
- Na nadzienie:
- 80 g czarnych oliwek
- 8 filetów anchois
- 200 g sera typu feta
- 3 pomidory
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki oczyść, wykręć trzony i pokrój je w kostkę. Kapelusze skrop sokiem z cytryny. '''
- Posiekaj oliwki, anchois i fetę. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Pomidory przez chwilę blanszuj (włóż do garnka z wrzącą wodą), wyjmij, obierz, miąższ pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój.
- Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy. Podsmaż na niej cebulę, czosnek i pokrojone trzony grzybów. Wmieszaj oliwki, sardele i pomidory.
- Zawartość patelni wymieszaj w misce z fetą i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Kapelusze portobello napełnij nadzieniem i włóż do żaroodpornej formy. Wlej do formy wino, kapelusze skrop resztą oliwy. Formę przykryj folią aluminiową.
- Pieczarki zapiekaj 15 minut w piekarniku (przy włączonym termoobiegu obniż temperatury do 160 stopni C), po czym zdejmij folię i zapiekaj odkryte jeszcze 5–10 minut.