Portobello faszerowane fetą - przepis na faszerowane pieczarki

2021-03-29
Portobello faszerowane fetą - przepis na faszerowane pieczarki
Autor: Shutterstock Pieczarki portobello faszerowane po grecku 
łatwy
45 min
4

Przepis na pieczarki portobello nadziewane fetą, czarnymi oliwkami, pomidorami i anchois pochodzi z kuchni greckiej. Faszerowane pieczarki można przygotować w piekarniku lub na grillu. Nadziewane kapelusze grzybów świetnie nadają się na ciepłą kolację, a także jako przekąska na przyjęcie. Sprawdź, jak zrobić nadziewane pieczarki portobello w śródziemnomorskim wydaniu. 

ZOBACZ WIDEO i poznaj  zalety  pieczarek portobello!

SKŁADNIKI

  • 12 pieczarek (większych)
  • sok z cytryny
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • Na nadzienie:
  • 80 g czarnych oliwek
  • 8 filetów anchois
  • 200 g sera typu feta
  • 3 pomidory
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki oczyść, wykręć trzony i pokrój je w kostkę. Kapelusze skrop sokiem z cytryny. '''
  • Posiekaj oliwki, anchois i fetę. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  • Pomidory przez chwilę blanszuj (włóż do garnka z wrzącą wodą), wyjmij, obierz, miąższ pokrój w kostkę.
  • Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój.
  • Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy. Podsmaż na niej cebulę, czosnek i pokrojone trzony grzybów. Wmieszaj oliwki, sardele i pomidory.
  • Zawartość patelni wymieszaj w misce z fetą i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  • Kapelusze portobello napełnij nadzieniem i włóż do żaroodpornej formy. Wlej do formy wino, kapelusze skrop resztą oliwy. Formę przykryj folią aluminiową.
  • Pieczarki zapiekaj 15 minut w piekarniku (przy włączonym termoobiegu obniż temperatury do 160 stopni C), po czym zdejmij folię i zapiekaj odkryte jeszcze 5–10 minut.