Spis treści
Wiosenne grzyby
Grzybiarze zacierają ręce, ponieważ już teraz w polskich lasach można zbierać grzyby. Liczba grup dla miłośników grzybobrania na Facebooku wciąż rośnie. Grzybiarze dzielą się nie tylko zdjęciami znalezionych okazów, ale i wymieniają doświadczeniami. W tym roku prawdziwą sensację wywołała gąska sosnowa, którą trudno było spotkać w naszych lasach przez ostatnie sto lat.
Chociaż sezon na zbieranie grzybów przypada jesienią, już teraz do lasów można wybrać się po pierwsze okazy. Pojawiły się maślaki i smardze. Znalezienie gąski sosnowej wiosną to wyjątkowe wyzwanie, ponieważ grzyb jest bardzo rzadki i szuka się go zazwyczaj jesienią. Tym bardziej znalezienie takiego okazu jest powodem do dumy.
Gąska sosnowa – co to jest?
Gąska sosnowa została odkryta w 1921 roku w Polsce i od tamtego czasu słuch o niej zaginął. Uważano ją nawet za wymarłą. Jednak od 2021 roku co jakiś czas pojawiają się informacje o tym, że w pewnych miejscach można ją znaleźć.
Ten rzadko występujący grzyb ceniony za jest walory smakowe i cynamonowy aromat. Wyróżnia się także pozytywnym wpływem na zdrowie. Szczególnie upodobali go sobie mieszkańcy Azji. Japończycy uważają gąski sosnowe za prawdziwy rarytas i wręczają je sobie w prezencie na specjalne okazje.
To jedne z najdroższych grzybów na świecie. Za kilogram gąsek sosnowych trzeba zapłacić nawet dwa tysiące euro. Grzyba nie można sztucznie wyhodować, więc tym bardziej znalezienie go w naturalnych warunkach jest wielkim osiągnięciem.
Jak wygląda gąska sosnowa?
Gąska sosnowa wyróżnia się brązowym, grubym i stożkowatym kapeluszem z zawiniętymi ku trzonowi brzegami. Jest gładki w dotyku, a w czasie deszczu i mglistych dni staje się śliski. Nóżka ma barwę brązowo- białą i jest sprężysta.
Jak smakuje gąska sosnowa?
Czy gąska sosnowa jest jadalna? Tak, to pyszny jadany grzyb. Miąższ tego rzadkiego grzyba jest jędrny. Wyróżnia się oryginalnym smakiem i mocnym cynamonowym aromatem.
Jak jeść gąskę sosnową?
Gąskę sosnową można jeść tak samo jak inne grzyby. To pyszny składniki zup, który nada ciekawego aromatu. Można dodawać ją do potraw z ryżu. Doskonale komponuje się z jajkami.
Zobacz galerię i dowiedz się, czym różnią się grzyby jadalne od trujących. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o grzybach.