Duszone maślaki: przepis na danie z maślaków
2021-09-07
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Maślaki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Rosną przede wszystkim w sąsiedztwie sosen, więc po spacerze do sosnowego lasu możemy mieć pyszny obiad. Co zrobić z maślaków? Najprościej udusić świeżo zebrane i podać np. z ziemniakami. Podajemy łatwy przepis na duszone maślaki.
SKŁADNIKI
- 30 dkg maślaków
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maślaki dokładnie oczyścić. Z kapeluszy usunąć brązową skórkę. Obrane i umyte grzyby pokroić w paseczki.
- Na odrobinie oliwy zeszklić posiekaną cebulę. Dodać do niej grzyby i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusić przez pół godziny, często mieszając.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nie ma potrzeby podlewania grzybów wodą, ponieważ same puszczą sok. Tak przygotowane maślaki można podawać np. z ziemniakami jako danie obiadowe.
Jak zbierać grzyby?