Do kotletów mielonych zawsze dodaję 1 łyżkę. Z tym dodatkiem smakują przepysznie i są soczyste

Kotlety mielone zalicza się do klasycznych potraw polskich. Lubi je każdy, ponieważ są pyszne i łatwe do przygotowania na szybki obiad. Aby smakowały jeszcze lepiej, warto wzbogacić je jedną łyżką nieoczywistego produkty. Co dodać do mielonych, aby były jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste? Poznajcie najlepszy przepis na domowe kotlety mielone z masłem.
Co dodać do kotletów mielonych, żeby były smaczniejsze?
W tym prostym przepisie na kotlety mielone dodaje się jeden składnik, który sprawia, że smakują jeszcze lepiej niż przygotowane według tradycyjnego przepisu. Do masy mięsnej na domowe kotlety mielone warto dodać jedną łyżkę masła. Dzięki temu dodatkowi mielone staną się soczyste i miękkie. Masło idealnie łączy się z mieloną wieprzowiną i pozostałymi składnikami, nadając im przyjemny smak i aromat. Najlepiej sprawdzi się miękkie masło, więc należy pamiętać, aby wcześniej wyjąć je z lodówki.
Jak zrobić kotlety mielone z masłem?
Przepis na wyśmienite kotlety z mielonej wieprzowiny z dodatkiem masła jest łatwy. Jego zaletą jest to, że przygotowanie masy mięsnej i usmażenie kotletów jest w miarę szybkie. Obiad jest gotowy w pół godziny. Dzięki temu, że wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, z przepisu można korzystać bardzo często.
Jak więc zrobić kotlety mielone z dodatkiem masła? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku. Pyszne domowe kotlety mielone z masłem wyjdą już za pierwszym razem i będą smakować każdemu.
- 1. krok – namoczenie kajzerki w mleku
- 2. krok – podsmażenie cebuli
- 3. krok – połączenie mięsa mielonego z cebulą, kajzerką, masłem i pozostałymi składnikami
- 4. krok – uformowanie kotletów mielonych i obtoczenie ich w bułce tartej
- 5. krok – usmażenie kotletów mielonych na patelni
Z czym podawać kotlety mielone z masłem?
Pyszne i aromatyczne kotlety wzbogacone masłem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Aby posiłek był bardziej sycący i urozmaicony, dobrze jest przygotować różne dodatki. Do kotletów mielonych przyrządzonych według tego przepisu pasują ziemniaki pieczone lub gotowane czy różne kasze. Idealnym uzupełnieniem są chrupiące surówki, które podkreślą smak kotletów mielonych z masłem. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na domowe surówki idealne na obiad.
- Surówkę z kapusty pekińskiej podaję z tym zielonym sosem. To pyszny, łatwy i szybki dodatek do obiadu
- Chrupiąca surówka z ogórków kiszonych zachwyca. Z tym sosem to prawdziwa petarda!
- Sałata masłowa ze śmietaną na słodko – klasyczny dodatek do obiadu jak u babci
- Szatkuję młodą kapustę i skrapiam ją lekkim sosem. Ta wiosenna surówka jest łatwa i szybka
- Mizerę robię inaczej niż wszyscy. Jej smak podkręcam tymi aromatycznymi zielonymi listkami
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, szynka)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 cebula
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól, pieprz
dodatkowo:- bułka tarta
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kajzerkę zalać mlekiem i odstawić.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojona w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
- Mięso mielone przełożyć do miski i dodać odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, masło i podsmażoną cebulę. Wbić jajko i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Wyrobić jednolitą masę.
- Z masy formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Odkładać na deskę.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety mielone z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ziemniakami lub kaszą oraz chrupiącą surówką.