Surówkę z kapusty pekińskiej podaję z tym zielonym sosem. To pyszny, łatwy i szybki dodatek do obiadu

surówka z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowym
Autor: Shutterstock Wyśmienitą surówkę z tej kapusty podkręć sosem jogurtowym. Jest gotowa w 10 minut i zawsze zachwyca smakiem.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówki z kapusty pekińskiej cieszą się niesłabnącą popularnością. Nic dziwnego, ponieważ są pyszne i łatwe do przygotowania. Na szczególną uwagę zasługuje receptura na pełną smaku surówkę z kapusty pekińskiej, której doskonałym uzupełnieniem jest zielony sos jogurtowy. Zobaczcie, jak zrobić tę znakomitą surówkę i poznajcie sprawdzony przepis.

Co pasuje do surówki z kapusty pekińskiej?

W tym prostym przepisie głównym składnikiem surówki jest kapusta pekińska. Mimo swojej nazwy nie pochodzi dokładnie z Pekinu, ale z regionu delty rzeki Jangcy w Chinach. W Państwie Środka symbolizuje bogactwo i dobrobyt, ponieważ kształtem przypomina sakiewkę pełną pieniędzy.

Kapusta pekińska jest dobrym źródłem witamin z grupy B, C i K oraz kwasu foliowego. Zawiera również minerały, takie jak potas i wapń. Wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit oraz związki, które mają działanie antynowotworowe. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna. Porcja o wadze 100 g zawiera tylko 12 kcal.

Kapusta pekińska ma wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Można ją smażyć, dusić, gotować i piec na grillu. Najlepiej jednak smakuje na surowo jako składnik surówek i sałatek. W tej pysznej surówce kapusta pekińska występuje solo. Z czym połączyć kapustę pekińską? Idealnym uzupełnieniem tego pysznego i zdrowego dodatku do obiadu jest zielony sos jogurtowy.

Jaki sos zrobić do surówki z kapusty pekińskiej?

Przygotowanie zielonego sosu jogurtowego do surówki z kapusty pekińskiej nie jest skomplikowane. Sos robi się błyskawicznie. To tylko chwila siekania i mieszania. Znakomity sos do surówki z pekinki jest gotowy w pięć minut.

Jak więc zrobić pyszny i obłędnie zielony sos jogurtowy do kapusty pekińskiej? Wystarczy wymieszać gęsty jogurt naturalny z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i przyprawami. Dodaje się też czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i listki świeżej mięty, które nadają nutę orzeźwienia. Składniki można wymieszać lub zblendować. Wszystkie produkty idealnie się ze sobą komponują, a sos jogurtowy stanowi kropkę nad i w tym prostym przepisie.

Jak zrobić dobrą surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu?

Przepis na pełną smaku domową surówkę z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowym nie jest trudny. Przygotowanie jest błyskawiczne. Surówka jest gotowa w kwadrans, ale warto poczekać. Najlepiej smakuje, kiedy spędzi w lodówce pół godziny. W tym czasie składniki połączą się w jedną przepyszną całość.

Jak więc zrobić znakomitą surówkę z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowym w domowych warunkach ? Przepis jest łatwy i szybki, a surówka jest uniwersalna. Pysznie łączy się z daniami mięsnymi i doskonale smakuje z potrawami wegetariańskimi.

  • 1. krok – poszatkowanie kapusty pekińskiej
  • 2. krok – przygotowanie zielonego sosu jogurtowego
  • 3. krok – połączenie kapusty pekińskiej z sosem jogurtowym
  • 4. krok – schłodzenie surówki z pekinki z sosem w lodówce

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty pekińskiej

  • sos:
  • 350 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • garść posiekanych listków świeżej mięty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę pekińską obrać z brzydkich wierzchnich liści. Poszatkować, opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski.
  • Do miseczki przełożyć jogurt naturalny i wlać oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie Wymieszać.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i miętę. Wymieszać lub zmiksować na gładki sos.
  • Zielony sos jogurtowy wlać do kapusty pekińskiej i dokładnie wymieszać.
  • Surówkę wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Podawać jako dodatek do obiadu mięsnego lub wegetariańskiego.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej