Surówkę z kapusty pekińskiej podaję z tym zielonym sosem. To pyszny, łatwy i szybki dodatek do obiadu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówki z kapusty pekińskiej cieszą się niesłabnącą popularnością. Nic dziwnego, ponieważ są pyszne i łatwe do przygotowania. Na szczególną uwagę zasługuje receptura na pełną smaku surówkę z kapusty pekińskiej, której doskonałym uzupełnieniem jest zielony sos jogurtowy. Zobaczcie, jak zrobić tę znakomitą surówkę i poznajcie sprawdzony przepis.
Co pasuje do surówki z kapusty pekińskiej?
W tym prostym przepisie głównym składnikiem surówki jest kapusta pekińska. Mimo swojej nazwy nie pochodzi dokładnie z Pekinu, ale z regionu delty rzeki Jangcy w Chinach. W Państwie Środka symbolizuje bogactwo i dobrobyt, ponieważ kształtem przypomina sakiewkę pełną pieniędzy.
Kapusta pekińska jest dobrym źródłem witamin z grupy B, C i K oraz kwasu foliowego. Zawiera również minerały, takie jak potas i wapń. Wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit oraz związki, które mają działanie antynowotworowe. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna. Porcja o wadze 100 g zawiera tylko 12 kcal.
Kapusta pekińska ma wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Można ją smażyć, dusić, gotować i piec na grillu. Najlepiej jednak smakuje na surowo jako składnik surówek i sałatek. W tej pysznej surówce kapusta pekińska występuje solo. Z czym połączyć kapustę pekińską? Idealnym uzupełnieniem tego pysznego i zdrowego dodatku do obiadu jest zielony sos jogurtowy.
Jaki sos zrobić do surówki z kapusty pekińskiej?
Przygotowanie zielonego sosu jogurtowego do surówki z kapusty pekińskiej nie jest skomplikowane. Sos robi się błyskawicznie. To tylko chwila siekania i mieszania. Znakomity sos do surówki z pekinki jest gotowy w pięć minut.
Jak więc zrobić pyszny i obłędnie zielony sos jogurtowy do kapusty pekińskiej? Wystarczy wymieszać gęsty jogurt naturalny z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i przyprawami. Dodaje się też czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i listki świeżej mięty, które nadają nutę orzeźwienia. Składniki można wymieszać lub zblendować. Wszystkie produkty idealnie się ze sobą komponują, a sos jogurtowy stanowi kropkę nad i w tym prostym przepisie.
Jak zrobić dobrą surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu?
Przepis na pełną smaku domową surówkę z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowym nie jest trudny. Przygotowanie jest błyskawiczne. Surówka jest gotowa w kwadrans, ale warto poczekać. Najlepiej smakuje, kiedy spędzi w lodówce pół godziny. W tym czasie składniki połączą się w jedną przepyszną całość.
Jak więc zrobić znakomitą surówkę z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowym w domowych warunkach ? Przepis jest łatwy i szybki, a surówka jest uniwersalna. Pysznie łączy się z daniami mięsnymi i doskonale smakuje z potrawami wegetariańskimi.
- 1. krok – poszatkowanie kapusty pekińskiej
- 2. krok – przygotowanie zielonego sosu jogurtowego
- 3. krok – połączenie kapusty pekińskiej z sosem jogurtowym
- 4. krok – schłodzenie surówki z pekinki z sosem w lodówce
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty pekińskiej
sos:- 350 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- garść posiekanych listków świeżej mięty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pekińską obrać z brzydkich wierzchnich liści. Poszatkować, opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski.
- Do miseczki przełożyć jogurt naturalny i wlać oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie Wymieszać.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i miętę. Wymieszać lub zmiksować na gładki sos.
- Zielony sos jogurtowy wlać do kapusty pekińskiej i dokładnie wymieszać.
- Surówkę wstawić do lodówki na 30 minut.
- Podawać jako dodatek do obiadu mięsnego lub wegetariańskiego.