Mizerę robię inaczej niż wszyscy. Jej smak podkręcam tymi aromatycznymi zielonymi listkami

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Mizera to klasyczna polska sałatka, która często gości na naszych stołach. W internecie, na blogach kulinarnych i w książkach kucharskich można znaleźć mnóstwo przepisów na ten pyszny dodatek do obiadu. W tym przepisie tę popularną sałatkę wzbogaca się aromatycznymi zielonymi listkami, które idealnie łączą się z ogórkami. Poznajcie nowy przepis na wyśmienitą mizerię z bazylią.
Co dodać do mizerii, żeby była pyszna?
Mizeria to pyszna domowa sałatka, w której główną rolę grają ogórki. Sprawdzą się świeże zielone ogórki zwane wężami i gruntowe. W tym przepisie do mizerii nie dodaje się ani śmietany, ani jogurtu. Sos przygotowuje się z oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku, szczypiorku z dodatkiem szczypty cukru i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Tajemnicą smaku mizerii przyrządzonej według tego przepisu jest jeszcze jeden składnik, który kojarzy się z kuchnią włoską. To zielone listki świeżej bazylii. To właśnie one sprawiają, że sałatka jest tak pyszna i niezwykle aromatyczna.
Jak zrobić mizerię z bazylią?
Pełna smaku i aromatu mizeria wzbogacona listkami świeżej bazylii to połączenie kuchni polskiej i włoskiej. To doskonały dodatek do dań obiadowych. Przepis na mizerię z bazylią nie jest trudny, a przygotowanie nie powinno zająć więcej niż kwadrans. Lista składników jest krótka. Wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok. Na bazarkach i w sklepach już pojawiły się młode ogórki gruntowe, które świetnie sprawdzą się jako główny składnik mizerii z dodatkiem bazylii.
Jak zrobić mizerię inaczej? Najlepiej wybrać ten przepis, postępować według kolejnych kroków i w 15 minut przygotować znakomitą mizerię wzbogaconą aromatyczną bazylią.
- 1. krok – pokrojenie i posolenie ogórków
- 2. krok – przygotowanie sosu do mizerii z bazylią
- 3. krok – połączenie ogórków z bazylią i sosem
Czy odlewać wodę z ogórków na mizerię?
W tym prostym i szybkim przepisie na pyszną mizerię z dodatkiem aromatycznej bazylii ogórki należy odpowiednio przygotować, aby sałatka nie była zbyt wodnista. Należy je pokroić i przełożyć na sitko, a następnie lekko posolić. Po 10 minutach ogórki trzeba odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
SKŁADNIKI
- 8 ogórków gruntowych
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- szczypta cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone ogórki pokroić w cienkie plasterki lub długie paski (za pomocą obieraczki do warzyw). Przełożyć na durszlak. Delikatnie posolić i odstawić na 10 minut, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
- Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić cukrem i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Ogórki przełożyć do miski i dodać posiekane listki bazylii. Wymieszać.
- Wlać sos i wymieszać. Posypać szczypiorkiem.
- Podawać jako dodatek do obiadu.