Mizerę robię inaczej niż wszyscy. Jej smak podkręcam tymi aromatycznymi zielonymi listkami
Mizera to klasyczna polska sałatka, która często gości na naszych stołach. W internecie, na blogach kulinarnych i w książkach kucharskich można znaleźć mnóstwo przepisów na ten pyszny dodatek do obiadu. W tym przepisie tę popularną sałatkę wzbogaca się aromatycznymi zielonymi listkami, które idealnie łączą się z ogórkami. Poznajcie nowy przepis na wyśmienitą mizerię z bazylią.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Co dodać do mizerii, żeby była pyszna?
Mizeria to pyszna domowa sałatka, w której główną rolę grają ogórki. Sprawdzą się świeże zielone ogórki zwane wężami i gruntowe. W tym przepisie do mizerii nie dodaje się ani śmietany, ani jogurtu. Sos przygotowuje się z oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku, szczypiorku z dodatkiem szczypty cukru i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Tajemnicą smaku mizerii przyrządzonej według tego przepisu jest jeszcze jeden składnik, który kojarzy się z kuchnią włoską. To zielone listki świeżej bazylii. To właśnie one sprawiają, że sałatka jest tak pyszna i niezwykle aromatyczna.
Jak zrobić mizerię z bazylią?
Pełna smaku i aromatu mizeria wzbogacona listkami świeżej bazylii to połączenie kuchni polskiej i włoskiej. To doskonały dodatek do dań obiadowych. Przepis na mizerię z bazylią nie jest trudny, a przygotowanie nie powinno zająć więcej niż kwadrans. Lista składników jest krótka. Wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok. Na bazarkach i w sklepach już pojawiły się młode ogórki gruntowe, które świetnie sprawdzą się jako główny składnik mizerii z dodatkiem bazylii.
Jak zrobić mizerię inaczej? Najlepiej wybrać ten przepis, postępować według kolejnych kroków i w 15 minut przygotować znakomitą mizerię wzbogaconą aromatyczną bazylią.
- 1. krok – pokrojenie i posolenie ogórków
- 2. krok – przygotowanie sosu do mizerii z bazylią
- 3. krok – połączenie ogórków z bazylią i sosem
Czy odlewać wodę z ogórków na mizerię?
W tym prostym i szybkim przepisie na pyszną mizerię z dodatkiem aromatycznej bazylii ogórki należy odpowiednio przygotować, aby sałatka nie była zbyt wodnista. Należy je pokroić i przełożyć na sitko, a następnie lekko posolić. Po 10 minutach ogórki trzeba odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
SKŁADNIKI
- 8 ogórków gruntowych
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- szczypta cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone ogórki pokroić w cienkie plasterki lub długie paski (za pomocą obieraczki do warzyw). Przełożyć na durszlak. Delikatnie posolić i odstawić na 10 minut, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
- Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić cukrem i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Ogórki przełożyć do miski i dodać posiekane listki bazylii. Wymieszać.
- Wlać sos i wymieszać. Posypać szczypiorkiem.
- Podawać jako dodatek do obiadu.