Słodka, czerwona, cytrynowa. Jaki rodzaj bazylii najlepiej uprawiać w domu?
Bazylia to jeden z podstawowych składników dań kuchni włoskiej. Zielony sos pesto, kolorowa sałatka caprese czy tradycyjny sos pomidorowy to tylko niektóre przykłady potraw, w których aromatyczne listki grają jedną z głównych ról. Poznajcie bazylię i jej rodzaje, które bez problemu można uprawiać w ogrodzie lub na balkonie.
Spis treści
- Skąd pochodzi bazylia?
- Właściwości bazylii
- Rodzaje bazylii
- Genovese Basil
- Czerwona bazylia
- Bazylia grecka
- Bazylia tajska
- Bazylia cytrynowa
- Bazylia cynamonowa
- Jak uprawiać bazylię?
Skąd pochodzi bazylia?
Aromatyczne zioło kojarzone jest przede wszystkim z Włochami, ale pierwsze uprawy znajdowały się w Indiach już pięć tysięcy lat temu. Walory smakowe i zdrowotne bazylii docenili także mieszkańcy starożytnej Grecji. Właśnie z greki pochodzi jej nazwa. Słowo basileus, czyli po grecku βασιλεύς, tłumaczy się jako król. Nie bez powodu od lat bazylia nazywana jest królową ziół.
Właściwości bazylii
Bazylia jest nie tylko ziołem, które odmieni niejedno danie i nada mu pięknego aromatu. Jest także naturalnym lekiem. Sprawdzi się w problemach układu pokarmowego, ponieważ pobudza wydzielanie soku żołądkowego i ruchy jelit. Wzmaga apetyt, wspomaga procesy trawienne, łagodzi wzdęcia i zapobiega niestrawnościom. Bazylia wykazuje działanie uspokajające i łagodzi stres. Napary z bazylii są pomocne w leczeniu przeziębień. Posiada właściwości antynowotworowe.
Bazylia zawiera olejki eteryczne i błonnik. Znajdują się w niej witaminy K, C, A, oraz żelazo, mangan, potas, wapń i magnez.
Rodzaje bazylii
Na świecie uprawia się ponad 160 odmian bazylii. Zielone listki są przyjemnym dodatkiem do potraw mięsnych, rybnych i wegetariańskich. Dodają smaku i oryginalnego aromatu. Bazylię wykorzystuje się także do deserów i słodkich wypieków. Świeże listki są ciekawą dekoracją talerza, a doniczki z rośliną ożywiają kuchnię, roztaczając piękny aromat.
Do najpopularniejszych rodzajów bazylii zalicza się:
- genovese Basil
- czerwona bazylia
- bazylia grecka
- bazylia tajska
- bazylia cytrynowa
- bazylia cynamonowa
Genovese Basil
To najpowszechniejsza i najbardziej znana odmiana bazylii. To właśnie ten klasyczny rodzaj jest używany w potrawach krajów śródziemnomorskich. Jest głównym składnikiem włoskiego sosu pesto, dodaje się ją do klasycznego spaghetti bolognese czy sosu pomidorowego do pizzy. Listkami można aromatyzować octy i oliwy z oliwek. Słodka bazylia sprawdzi się też w letnich lemoniadach i słodkich wypiekach.
Czerwona bazylia
Czerwona bazylia jest trochę bardziej aromatyczna, ponieważ zawiera więcej olejów eterycznych. Niektóre odmiany cechuje korzenny zapach. Wyróżnia się pięknym wyglądem. Liście mają czerwono-fioletową barwę i są doskonałym elementem dekoracji wielu różnych potraw. Czerwoną bazylię można wykorzystać do przygotowania oryginalnego sosu pesto. Sprawdzi się też w sałatkach, dodając atrakcyjności w smaku i wyglądzie.
Bazylia grecka
Z wyglądy nie przypomina klasycznej bazylii. Jej listki są drobne, a łodygi dość długie. Przyrządzając dania, nie trzeba jej siekać, a jedynie oberwać z gałązki. Jest doskonałym składnikiem dań mięsnych, wegetariańskich oraz deserów. Używa się jej tak samo jak Genovese Basil, czyli słodkiej bazylii.
Bazylia tajska
Zielone listki tajskiej bazylii mają anyżowy aromat i często są wykorzystywane w kuchni azjatyckiej. Szczególnie popularna jest w Tajlandii, Indonezji, Malezji, Wietnamie i na Tajwanie. Używana jest jako składnik marynat do mięs i naturalny wzmacniacz smaku w zupach, na przykład pho. Z tajskiej bazylii robi się oryginalne pesto. Liście można smażyć w głębokim tłuszczu. Chrupiące listki są dodatkiem do innych potraw lub mogą być ciekawą dekoracją talerza. Bazylia tajska jest doskonałym składnikiem deserów i świeżych owoców. Z powodzeniem zastąpi miętę.
Bazylia cytrynowa
Jej jasnozielone liście są podłużne, postrzępione i pokryte meszkiem. Ten rodzaj bazylii ma cytrusowy aromat. To doskonałe zioło do potraw z rybami w roli głównej, które świetnie podkreśli smak i nada przyjemnego aromatu. Sprawdzi się też w innych daniach, nadając przyjemną orzeźwiającą nutę. Listki sprawdzą się też jako dekoracja potraw na ciepło i deserów.
Bazylia cynamonowa
Ten rodzaj bazylii wyróżnia się podłużnymi, karbowanymi i szpiczastymi liśćmi, w których wyczuwalny jest cynamonowy aromat. Bazylia cynamonowa to świetny składnik słodkich wypieków, ciast, ciasteczek i deserów. Stosuje się ją również w potrawach wytrawnych i sałatkach.
Jak uprawiać bazylię?
Bazylię można hodować w domu, na balkonie czy w ogrodzie. Bazylia lubi ciepłe, osłonięte i nasłonecznione miejsca. Dobrze rośnie w żyznej, próchniczej i wilgotnej glebie. Nie lubi suszy, przeciągów i nadmiernego zalewania. Niestety, bazylia nie jest odporna na niską temperaturę. Nawet niewielki spadek temperatury poniżej zera jest dla niej zabójczy. Każdy z rodzajów bazylii można uprawiać w domu w doniczce. Dzięki temu aromatyczne listki będą na wyciągnięcie ręki przez cały rok.
Zobacz galerię i poznaj przepisy na kultowy włoski sos pesto.