Sos pesto: tradycyjny, sprawdzony przepis
2021-10-18
łatwy
35 min
4
Pesto to tradycyjny włoski sos - tradycyjnie przygotowywany ze świeżej bazylii (choć nie tylko!). Świetnie komponuje się ze spaghetti. Wystarczy polać nim makaron ugotowany al dente. Można go również dodawać jako dressing do sałat.
Przygotowując pesto można sobie ułatwić pracę, ucierając składniki w malakserze albo wykorzystując do tego blender ręczny:
Wypróbuj nasze przepisy na inne rodzaje pesto:
Pesto z bobu - jak przyrządzić? [przepis]
Pesto pietruszkowe - do pieczywa i makaronów
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Pesto z czerwonych buraków: przepis na zdrowy dodatek do kanapek
SKŁADNIKI
- 3 ząbki czosnku
- 3 szklanki listków bazylii
- 10 dag orzeszków pinii
- 5 dag startego parmezanu
- 1/2 szklanki oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzeszki pinii upraż na patelni bez tłuszczu.
- Ząbki czosnku obierz i posiekaj.
- Listki bazylii porwij na kawałki.
- Do miseczki lub moździerza włóż czosnek, bazylię i orzeszki pinii, utrzyj na jednolitą masę.
- Wsyp parmezan, wlej oliwę, ucieraj, aż składniki się połączą.
- Przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotowe pesto przełóż do słoika, dobrze ugnieć, zalej oliwą.
Dlaczego warto jeść orzechy?